понеделник, март 20, 2006

Forbidden Books - Intro

Denes vo race mi padna kniga so moshne interesen naslov, koj vednash me natera da ja zemam od biblioteka (a kojznae, moze i vo idnina da ja kupam, dokolku ja vidam po knizari). Naslovot na knigata e „Sto zabraneti knigi” (istorija na cenzurata na dela od svetskata literatura). Si rekov, posle nejzinoto razgleduvanje deka bi bilo interesno da se spodelam so vpecatocite i da posocam mali parafrazi od nea, bazirani na moeto iskustvo so nekoi od knigite koi se ovde opisani. Taka da, sleduvaat kratki opisi na knigi koi imale problemi so cenzura od sredniot vek pa se do denes. Ke opisuvam knigi so koi sum bila vo kontakt i za koi imam nekoe skromno poznavanje (dali od fakultet dali od moj kef), zaradi toa shto studirav angliska filologija, i specijalizirav literatura ke se zadrzam pred se na knigi od angliskoto govorno podracje (britanski i amerikanski), no kojznae, mozebi ke napravam i po nekoj isklucok. Naslovite na knigite ke bidat vo original, so ogled na toa shto ne znam kako zvucat prevedeni na makedonski na poveketo od niv, a za nekoi se somnevam deka voopshto bile prevedeni.

Zabraneti knigi br. 1

Starring: Of Mice and Men – J. Steinbeck (sloboden prevod – Gluvci i Lugje), Naked Lunch – William Burroughs (Gol Rucek), Canterbury Tales – Geofrey Chaucer (Prikazni od Kanterbury), Howl and other Poems – Allen Ginsberg.

I Of Mice and Men

Kratka Sodrzina: knigata se cita brzo, shto e golem kef za studentite :). Opisan e zivotot na dvajca rabotnici – Golemiot i Glupav Lenny i Maliot i Itar George koi se vo sovrsena vrska. Zaedno baraat rabota, ziveat i se zashtituvaat megusebno. George se custvuva odgovoren za Lenny kogo majkata priroda ne mu dala mnogu akal, a i koj shto ima edna sitna slabost – ljubi da miluva meki zivotincinja koi, zemajki vo predvid deka Lenny ima teshka raka, mozat posle negovoto galenje losho da zavrshat. George i Lenny imaat eden zaednicki son za ostvaruvanje, zaedno so da zarabotata pari i da kupat ranch, kade shto ke odgleduvaat zivotni i Lenny ke ima eden kup mali zajacinja za miluvanje. Koga Lenny e voznemiren i koga im e teshko, George sekogash go smiruva raskazuvajki mu za nivniot iden Ranch. Posle izvesni peripetii George i Lenny naogjaat rabota na edna farma kade shto zenata na sopstvenikot za zal pagja pod racete na Lenny, koj sakajki samo da ja pogali, kako shto galel mali kutrenca ili zajacinja, ja preplasuva, a potoa za da ne kreva mnogu panika, i ja pokriva ustata so rakata za vednash potoa nesakajki da i go skrshi vratot. Losh splot na okolnosti koj zavrshuva na toj nacin shto George, plasejki se deka negoviot sosema nevin prijatel ke zavrshi kako zrtva na linch, za posleden pat mu ja raskazuva na Lenny prikaznata za ranchot poln so zajaci strelajki mu vo tilot togash koga negoviot prijatel toa ne go ocekuva. I taka, Lenny e spasen a citatelot moze i po malce da se voznemiri citajki gi poslednite stranici. No se zacudiv koga vidov deka sodrzinata na knigata i ne bese tolku kontraverzna. Vistinski izvici na protesti predizvikaa sosema drugi aspekti od romanot.


Cenzura:

Najinteresno vo celata prikazna za obidite za cenzuriranje na knigata na Steinbeck e deka tie bea osobeno aktuelni vo 90-te godini na XX vek. Knigata e must –read vo skoro site ucilishta vo Amerika i se pokaza deka na roditelite ne im se bendisuvalo shto se slucuvale elementi na vulgarizam, bogohulie (bescelno povikuvanje na imeto na boga), opis na etnickite malcinstva koj ne na site im odgovaral, otkrivanje na temnata strana na Amerikanskiot Son kako i upotrebata na zborot Nigger. Protesti imalo mnogu, pred se od strana na konzervativcite, no za sreka na decata i sreka na Steinbeck (koj sigurno se prevrtuva vo grobot), skoro sekoj od tie protesti bese uspeshno omalovazen i knigata e se ushte del od amerikanskata skolska programa.

3 коментари:

Анонимен рече...

Filmot snimen spored knigata edno vreme go davaa skoro sekoja nedela po nashive televizii .
se utepaa od reprizi:)

Ania рече...

garant filmot e nekade od 55ta:)
a da napisime edno pismo so baranje za cenzura...pa so niggeri e da mu se snevidi

Анонимен рече...

A ne ...pa nie sega zabrzano i gordo cekorime kon Eu i nato..nikako! Filmot e od 1992:)

John Malkovich go igra Lennie .

sum go gledal edno 5-6 pati ama samo prviot pat cel.Ne go sakam krajot.

Zashto ne stavash i interesni dijalozi za pointeresno da bide?
Za nas parazitite shto ne citame knigi shto cekame vakvi priliki nekoj da ni preraskaze:)

--------------------------------------------------------------------------------
Lennie: You said I was related to you, George.
George: Lennie, if I was related to you, I'd shoot myself.
-----------------------------------
George: Guys like us that work on ranches are the loneliest guys in the world. They ain't got no family and they don't belong no place. They got nothin' to look ahead to...
Lennie: But not us George. Tell about us.
George: ...well, we ain't like that. We got a future. We got somebody to talk to that gives a damn about us. If them other guys gets in jail they can rot for all anybody cares.
Lennie: But not us, George, because I... see, I got you look after me, but you got me look after.