петок, март 30, 2007

for old IRC's sake:)

песнава спаѓа во категорија ВИВА ШИТС арно ама кога прочитав за што се работи, а се работи за една неверојатно важна работа, елементарна и суштинска, решив да ми стани песна на неделата - башка ја постирам и на блог

плус тоа - се вика АННА

и има позитивна порака - Anna can ban you! Ban you so hard!!!!!

never mess with Anna


I know a bot,
her name is Anna, Anna is her name
And she can ban you, ban you so hard
She cleans up our channel
I want to tell you that I know a Bot

I know a bot,
her name is Anna, Anna is her name
And she can ban you, ban you so hard
She cleans up our channel
I want to tell you that I know a Bot

That always watches everyone in our channel
And sees that there is no trouble in here
And it can no way be taken over
And remember, I know this Bot

The bot that nobody can kick
And she can kick when she wants
She kicks all the spammers
Ya, nothing can hit our Bot

(Ready for take off)

(Are you ready?)

A day has come, I couldn't believe
The channel was strange
I could never have thought to be so wrong
But Anna said to me "I'm not a Bot,
I'm a really a nice girl"
You have been very strange for me
I have nothing to tell
In my eyes you are still a bot

Her name is Anna, Anna is her name
And she can ban you, ban you so hard
She cleans up our channel
I want to tell you that I know a Bot

That watches everyone in our channel
And sees there is no trouble in here
And it can no way be taken over
And remember, I know this Bot

The Bot that nobody can hit
And she can kick when she wants
And she kicks all of the spammers
Ya, nobody can hit our bot


па се прашувам дали има песна за X i Y

среда, март 28, 2007

потпишете петиција против промена на полскиот устав


во врска со тоа какви промени му се закануваат на полскиот устав читај овде-

доколку сакаш да направиш нешто за спас на милиони полски жени кои од пред се здраствени (сериозно загрозување на животот) и социјални причини (инцест, силување) нема да бидат во можност да извршат аборција доколку уставот се промени прочитај подолу и доколку се согласуваш со напишаното, после размислување, потпиши се под напишаното

To:

President of the Republic of Poland

The Sejm of the Republic of Poland

The Senate of the Republic of Poland

We strongly oppose the initiative of the League of Polish Families (LPR) political party to totally ban the termination of pregnancy by the amendment of the article 38 of the Constitution, namely introducing the phrase “the protection of life from the moment of conception”. We are against this initiative since it creates a serious menace for all girls and women. The amendment of the article 38 will result in a deeper respect for the fetus than for a women’s life. The victims of rape, as well as women, who are conscious that the fetus is seriously and fatally damaged will be forced to give a birth. The pregnancy would not be even terminated if the life or health of a women is threatened. Paradoxically, article 38 which aims at the protection of the every person’s life, would not guarantee the protection of the life of pregnant women.

The LPR’s struggle to amend article 38 will lead to further limitation of the women’s human rights in Poland, among others a right to life, health, and dignity. Many women will resign from maternity due to the risk that in case of problems she would not receive medical help necessary for her survival. Is it this, what the League of Polish Families wants to achieve? The protagonists of introduction of total ban on the termination of pregnancy claim that the human life is of superior value. Yet this statement seems to be full of hypocrisy and cynicism. The League of Polish Families calls for the protection of the unborn life and at the same time struggles for the reinstatement of the capital sentence.

The means the League of Polish Families undertaken to introduce ban on abortion are also unacceptable. The Constitution has been accepted by Polish citizens in referendum. Article 38 has been extensively discussed in social debate. When the Constitution was put to the vote, electorate was conscious that the article 38 has an influence on the Polish abortion bill. It is not a hazard that it does not protect life from the moment of conception. There was no social consent for it. We believe that it is inadmissible to change the content of any constitutional article in a way other than referendum.

The initiative of the League of Polish Families is not only an objectification of a women but also stays in stark contrast with the more liberal law that can be exercised by women in almost all the EU Member States.

We appeal to the President of Poland, Lower and Higher House of the Parliament to refuse all the projects that lead to limitation of women’s human rights: a right to life, health and dignity.

List of signatures


за тоа како изгледа ситуацијата на жените кои се принудени да раѓаат дури и кога нивното здравје е сериозно загрозено и кои последици тоа со себе носи прочитај ја брошурата (пдф)

или на кратко - овде


вклучи се!

помогни!

разгласи!

среда, март 21, 2007

what's up in EU (малце за аборцијата)


Прв дел -Полска е една од ретките земји (освен Ирска) во Европска Унија каде што католичката црква е главно легислативно тело. Кога на тоа ќе се додадат денешната влада која е глобално исмејувана во сите светски медиуми и во главно доста негативните асоцијации за полскиот народ во Америките (ever heard a Polish Joke?) и во Западна Европа (славниот мит за полскиот хидрауличар), ништо чудно што моментално половина Полска е испразнета. Сфе живо бега на Запад, во т.н ЕУ Пропер, каде што може со нормална работа да си приушти нормален живот, или пак, каде што попот од локалната парафија нема да прислушкува што се случува во нивните купени на 50-годишен кредит станови. Бегаат онаму каде што нивните деца нема да бидат принудени да одат на часови по католички катехизам и каде што министерот за образование а воедно и вицепремиер Роман Гиертих нема да ги омаловажува како држава. Бегаат од држава каде што друг вицепремиер има едно 5-6 кривични дела за којшто никогаш не одслужил казна и којшто никојпат не помислил да заврши средно образование со државен матурски испит, но тоа не го спречило да има едно 3-4 докторски титули на низа универзитети во Украина и Русија. (дури да напишам посебен пост само за тоа какви се низа чуда нуди оваа држава ќе преминам на главната тема)


Полска е земја каде што владее католички шаријат. Се разбира, слично како во Авганистан, овде правото е пред се свртено кон тоа да му го одзема правото на низа нешта на жените.


Во 1993 година, после 4 годишно дебатирање, полското националистичко-католичко лоби изгласа закон кој забранува аборција. Тој закон беше донесен откако, почнувајќи од 1956 година се до 1993 година, аборцијата беше дозволена и легална во сите приватни и државни институции. Во 1993 година пак, аборцијата е забранета во секој случај освен доколку настане -


  1. загрозување на животот на мајката, или опасност од сериозно нарушување на нејзиното здравје

  2. загрозување на животот на фетусот, земајќи во предвид дека детето кое што ќе се роди ќе биде смртно болно.

  3. Плод настанат како резултат на нелегален сексуален однос, како на пример – инцест или силување.


Сето тоа го задоволи поголемиот дел од полскиот народ и така сите требаа среќно и весело да си живеат во Ватиколска со чиста совест дека ниту едно дете нема да биде убиено од неговата мајка (во најмал случај ороспија – освен тоа ороспија крвнички убиец кој ќе гори во деветтиот круг во пеколот)


Се разбира, на многу жени кои затрудниле против своја воља дали како резултат на проституција дали од оргија дали од други настрани ситуации, не им било ускратена можноста да абортираат. Доволно за нив е да земат денешен дневен локален вецник и во мали огласи да побараат еден од илјадниците гинеколошки габинети каде што постои шифра - операција.

Таа операција кошта околу 500-600Е и во глобала малку луѓе можат да си ја дозволат. Но сепак, се тврди дека во Полска има до 200.000 операции годишно. (и многу премолчувани смрни случаи од истите, ама тоа е посебно тема)

Наредна можност која е најверојатно побезбедна но и те како поскапа и недозволива за многу е тн. Аборциска Туристика во една од соседните земји каде што нема никаков проблем со легална аборција. Слично е и во Ирска каде што ирските жени веќе се избориле за легално рекламирање на агенции кои нудат посредување во аборциска туристика во соседна Англија.


Нареден начин е истовремено прославување и евентуално јадење домат или пак јајце по стомак на бродот – Лангенорт кој плови под Холандско Знаме и од време на време допливува до едно 100-тина метри до полскиот брег каде што жените можат да допливат со чамец и да добијат гратис средство за поронување кое што исто така не е легално во местото од каде што допливал чамецот.

Тој начин е препорачлив за радикални феминистки кои секако скоро и никогаш не се трудни оти кој будала би сакал да спие со жена која не се депилира или не носи прслук. Плус тоа радикалните феминистки имаат мустаќи и повеќето се лезбејки.


Доколку некој нема пари, можност или храброст за некои од овие три чекори стално може да се преправа како ништо да не се десило. Тивко да се породи дома, (па нели порано жените така правеле) а после тоа детето да се фрли -

а. во камин

б. да се исече на парчиња и да се стави во буре за туршија (повеќекратно)

в. да се завитка во ќеса и да се џитне во контењер

г. да се остави пред црква (некои цркви веќе имаат за тоа и посебен сејф каде што се фрла детето и така детето преживува и останува во дом за деца, или ако има среќа е посвоено ) - последното сценарио е најоптимистичко. Песимистичките делови се појавуваат за неколку години, но се сомневам дека некое од тие деца би сакало да заврши под а, б или в


толку, stay tuned for the second part:

Alicja Tysiąc – жртва на католичкиот шаријат во Полска

четврток, март 15, 2007

пролет, лето, есен,зима....

Не е до недостатокот на инспирација. Инспирација има со лопата да ринеш. Не е ниту до мрза, иако тоа е лавовски дел од тоа зошто постови има се помалку. Единствено рационално објаснување ми е фаза – не знам дали има крај или не.Ама ете вечерта ми започнува фино. Јас, Екранот, Спејс Одити, тукушто направено кафе (вечерно, не ми влијае во заспивање), Ел&Емите и повторно јас. Идеална комбинација за поминување на самостојна интроспективна вечер, каква што немало одамна. Јас сум по малку степска волчица, колку и тоа банално да звучи (не само што звучи, туку и вришти – ми вели едно ѓаволче во увото), ми треба ограничена самотија. Вака инстроспективно и самотно седејќи си пред екранот ми убав, си мислам со што ќе си го исполнам животот во најскоро време и заклучувам дека не сум сериозна у ствари.

А зошто?

Наместо да ја контемплирам смислата на животот јас веднаш почнувам да ги планирам неколкуте наредни месеци и едниствениот заклучок што ми доаѓа во главата е дека сакам да одам на концерти, опен ер фестивали или да купам мп4 плеер (каков ајпод, некој тн зулемарка)

Што најверојатно значи дека мозокот ми е тинејџерски. Денес дури и бев во типичен тинејџ шоп и купив типичен тинејџерски Т-шрт со некое пиле, само што нетинејџерски намерно купив најголем можен број од истото.

После тоа одам да одржам час во банка. И така пред мене седи петточлена група од 7-77 ( т.е искрено, од 22 до 36) и слушам како сите членки на таа група зборуваат на мошне лош англиски за своите планови од типот на – кола, стан и дете.

Се враќам дома а по патот играм монопол на мобилен. Седнувам дома пред компјутер и се чешкам по главата ми. Ајде си велам, Ања, што паметно ќе размислуваме ние вечерва?


И ете како резултат, сепак помислувам на тоа дека покрај тоа што годинава се претворив во машина за заработување на пари, свесно ги откажав викендите и а со тоа и петоците и саботите навечер, и покрај што се трудам од петни жили да глумам сериозен граѓанин и колку што може поредовно да плаќам осигурување како самовработен фриленсер, тоа ниту малку не ми помага ментално да се сменам.

Се уште сметам дека најдобрата работа на светот е зајдисонце во Вагатор. А во недостаток на првото не можам да дочекам да расцутат грмушките пред балконот.

План за иднината?

Единствено што ми паѓа на памет после овој интроспективен пост е тоа што најблизок план ми е да започнам да одам на работа пешки слушајќи некоја пролетна world music компилација на мојот нов no name mp3.


И сметам дека планот ми е првокласен! Башка тоа, знам дека ќе ми се исполни.

недела, март 11, 2007

me, again

јутјуб is the work of the devil!!!!!!!

јас искрено се извинувам, арно ама на овој блог не можи да ја нема песната на моето детство т.е младост т.е уатевр

therapy? - opal mantraи се би било во ред со мене, до колку веднаш после пастање нА истата не ми доаѓа тн РИПЛАЈ на следното

да му се сневиди, Томе Јорку, we coudl be together, think about it (eminem)

radiohead - inside my head - reding festival, tome ko bese plavus i ko mi bese simpatija, dodusa ushte mi e ama deka dvata sme vo brak da ne recat mazot mi i zena mu neshto....
enjoy

fergie - nostalgia sweet childhood!!!

да се се приклучам на акцијата на МОБИ

ај да ве видам ова ?????????
remember this?????????????

недела, март 04, 2007

useless post

Звучи банално или уште побанално

ама јас сум ти у ствари еден голем носталгичар, и вечерава пак ме фати


и поздрави до моите good bye teens

за една личностод женски пол која не знае дека пишувам блог (or so I've heard)


It's amazing
With the blink of an eye, you finally see the light


и така натаму ;)