вторник, март 07, 2006

Portokalada pak

Ili...there is no liberty without the dwarfs

vtor del

dzudzinjata od prethodiniot post nabrzo pocnaa da se razmnozuvaat „ Pojavata na dzudzinjata beshe opisana so teorijata na nivnite tvorci. Napisite na dzidovite pretstavuaa teza, milicijata premackuvajki gi so bela boja prikaza svoja antiteza, a dzudzinjata pregrnuvajki gi ednite i drugite ponudija SINTEZA”
Na portokalovata alternativa se pridruzija pred se mladi lugje, na koi celata strejterska filozofija na „Solidarnost”im beshe dosadna. Nabrzo potoa sleduvaa niza na drugi manifestacii od tipot na:
- delenje na deficitna toaletna hartija
- dinja vo majonez – manevri na polsko ceshka granica
- proslava na denot na tajnite agenti
- proslava na denot na decata
- i many more

Liderot na grupata – Majorot Fridrih nemashe cel da napravi ideoloshko dvizenje nitu pak da predizvika revolucija ili pagjanje na sistemot. Celoto dvizenje od pocetok do kraj beshe izmisleno kako igra so apsurdot vo koj shto se najde polskoto opshtestvo. Ideata beshe da se ponudi apsurden nadrealizam kako prirodna reakcija na siviot soc-realizam vo polskoto sekojdnevie, i kako takva, taa idea gi dosegna svoite celi.
Kulminacija na dvizenjeto se sluci vo 1988 godina, koga na ulicite na Wroclaw izlegoa 10 000 dzudzinja – ziteli obleceni vo portokalevi kapi i salovi. Se razbira dojde do razbivanje na protestot od strana na vlasta i ucestnicite na protestot posle toa raskazuvaa kako pandurite gi isprashuvaa „ zosto se resile da izlezat na nelegalen protest na dzudzinja”

toa bea skromnite pocetoci, se ponatamu e istorija:

Sleduvaat:
- naredni dodeluvanja na deficitni produkti – higienski vloshki
- hepening – Galopiracka Inflacija
- Otkrivanje na spomenikot na zrtvite na Tienanmen
- protesti vo Praga
- „kanditatura” na Fridrih za gradonacalnik na Warsava so parola „Dzudze za Gradonacalnik”
- Portokalov avtobus vo Ukraina, pletenje na ogromen Portokalev Sal od strana na dzudzinjata i predavanje na istiot na pretstavnicite na opozicijata
- Odkrivanje na spomenici na dzudzinjata na wroclawskiot plostad . dzudzinjata stanuvaat oficijalen simbol na Wroclaw

-dzudzinjata smisluvaat strategija za Belorusija – stay tuned


poveke:
OVDE i http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_Alternative

Нема коментари: