среда, февруари 08, 2006

ako treba Venko i 100 evra ke dade

ich da ne se sekirate, dragi moi grafomani. Ne samo shto vreme vi otvora porti, ne samo shto cutite vo Forum plus...ete i Venko Andonovski nudi 100 evra se za vas da ve izdade

ej buki, pa ne bil tolku losh profesorot - ete, poucen od svoeto iskustvo (zamilsi bre i toj se karal i vikal ko tebe, samo togas nemalo internet, or so they say)

a sega veli vaka:

Па да видите како ќе се појават и млади, учени, искрени, чесни критичари на таа генерација, како самите меѓу себе ќе се степаат, исполемизираат, вреднуваат, оценат; ќе си земат мера, ќе си направат антологии, ќе се поделат околу естетски манифести и програми, а не околу кафеански маси и ситносопственички писателско-издавачки кланови. Ќе им земаат мера и на многумина од постарите генерации (а и овие ќе враќаат, ќе си го извадат 'рѓосаното полемичко перце и оружје од разна писателска калибража и грамажа), оти тоа им е работа на тие млади, и во тие години се кога се зема мера, и ако тоа не го исполнат сега, утре ќе станат партиски полтрони, платени новински убијци на услуга на лоби-групи и кланови во општеството или пак - литературни монаси и аскети кои цел живот ќе треба да си го градат својот книжевен манастир сами. Без чувство дека му припаѓаат на еден еснаф. Стар еснаф, книжевниот, колку што е стар и најстариот занает на светот.

a ete, vo ponedelnik mu izleguval i noviot roman pa ke casti - WANNA PLAY?

3 коментари:

Алекс Букарски рече...

ма кој го еби венко и неговите 100 евра.

ана, многу повеќе ти ќе сториш за писателот доколку решиш да се соблечеш во секси-долна облека и на априлскиот саем на книгата во ск, шеткаш со транспарент наоколу: Читајте го Букарски. :)

идејата е кажи јака фкрај...само ако го преживеам во меѓувреме ќотекот на дечко ти...:)

Ania рече...

nemoj taka so lazna skromnost
pa tebe ne ti se potrebni takvi eftini promocii, neli
ti si veke i sega slaven

a patem, nema samo so kotek da pomines

Алекс Букарски рече...

"ti si veke i sega slaven"


Nema vrska. Za da bides slaven vo Skopje, dovolno e da kazes deka doagas od Bitola.