недела, јуни 12, 2005

izvadok od Delhi, by Khushwant Singh

Mu se vrakam na Delhi kako shto i se vrakam na mojata ljubovnica Bagmati koga mi e dosta od kurvanje po tugji zemji. Delhi i Bagmati vo mnogu neshta se isti. Otkako mnogukratno bile iskoristuvani od loshi lugje tie se naucile da ja sokrivaat svojata ubavina pod maskata na odrazuvacka grdotija. Samo na nivnite ljubovnici, megu koi shto se vbrojuvam i jas, tie go otkrivaat svoeto vistinsko jas.
Za stranec, Delhi moze da izgleda kako bolna od gangrena naplastenost od glasni pazari i oskudni dupki koi se prostiraat okolu skoro razurnati tvrdini i dzamii pokraj bregovi na mrtva reka. Ako se osmeli da vleze vo negovite tesni, krivi sokaci, smrdeata na sirovi odhodi moze da go natera da povraka. Gragjanite na Delhi ne se trudat voopshto da se dopadnat na tugjincite. Plukaat flegma i krvav sok od betel nasekade; uriniraat i serat kade shto ke stignat i kade shto ke gi zatera; tie se glasni, sekogash gledaat da te nasamarat, koga zboruvaat so tebe ne se kolebaat da se pocesaat onamu kade shto ne prilega.
Istoto e so Bagmati. Tie shto ne ja poznavaat smetaat deka ne e privlecna. Taa e temna i ima brcki na liceto. Taa e niska i neispravena; nejzinite zabi se krivi i zolti od dzakanje tutun i pushenje bidi. Nejzinata obleka vreska, a glasot i e piskliv. Nejziniot govor izobiluva so vulgarizmi a nejzinite maniri se daleku ponedolicni.
Toa se gleda, taka da kazam, samo na povrshina – slicno kako smrdlivoto maslo koe shto lugjeto go mackaat na kozata protiv komarci, konjski muvi i preostanati krvopijni insekti. Za da se dopre do vistinskiot izgled na neshtata treba da se neguva custvo na pripaganje vo Delhi i privrzanost kon nekogo kako Bagmati. Togash neboto nad mramornite Delhijski zamoci stanuva akvamarin sino. Kupolite na dzamiite i minarinjata vo oblik na moliv se prosaruvaat so vinozita, od zemjata izvira iskonska aroma na khas, jasmin i maulsari. Togash mracnata Bagmati se dvizi kon tebe nisajki gi svoite izrazni kolkovi kako hramska tancerka.; nejzinata usta mirisa na hibiskus i zboruva kako nejzinoto imperisko visocestvo na Hindustan. Se razbira, koga so tebe vodi ljubov, togas se odnesuva kako shto treba da se odnesuva edna vistinska zena, kako bludnica od pekolot. Toa e prosta formula: koristi go srceto a ne glavata, tvoite emocii a ne razumot.
Ovde izgleda deka se trudam da Delhi i Bagmati zvucat mnogu misteriozno. Vistinata e vo toa shto i jas sum nekako zbunet vo moite misli. Ona shto se obiduvam da kazam e deka iako jas mrazam da ziveam vo Delhi i se sramam od mojata vrska so Bagmati, jas ne mozam da se oddelam od bilo koja od niv za dolgo. Vo ovie stranici jas ke se obidam da go objasnam cudniot paradoks na mojata zivotna, ljubovno-omrazuvacka afera so gradot i zenata. Toa moze da zvuci kako : vodic za ebenje vo Delhi- nekogas i sega, no toa e e toa shto jas sakam da bide.

(prevedeno na brzina od mene)

2 коментари:

Анонимен рече...

Hey Ania,
stotuku docitav edna indiska kniga koja se vika "Desirable Daughters" od Bharati Mukherjee. Nema nekoja kojzna kolkava umetnicka vrednost, ama mnogu mi go privlece vnimanieto so toa kolku dobro gi ima opishano indiskite zeni i deka se ona shto nie navidum go mislime deka e sovrsheno kaj niv, go "demantira". Samo ja preporacuvam, e sega ako imash vreme citaj :)

Ania рече...

ne e do vremeto, do naogjanjeto na knigi e...a veke koga zboruvame za indiskite zeni...imase edna kniga so reportazi, pisuvana od britanka, interesna"may you be the mother of thousand sons".