недела, јуни 05, 2005

Ganesha

Gender issue vo indiskata mitologija. Eden od najpoznatite indiski mitovi, sozdavanjeto na Ganesh, vo prilog na toa na kogo mu e podolgJ..kako ke interpretirate...do vas.

Prezemeno od: : http://www.indolink.com/Kidz/strGnesh.html

Vo Indija, Shiva e poznat kako bog koj gi kontrolira silite na prirodata. Moknata bozica Parvati e negova zena a Nandi, negov veren sluga.

Eden den, Parvati se spremashe da se kapi i mu naredi na Nandi da stoi pred kukjata da cuva. Taa mu ukaza da ne pushta nikoj da vleze vnatre bez nejzina dozvola.
Podocna, Nandi go zdogleda Shiva kako se doblizuva do kukjata. “Kako mozam da ne go pustam vnatre mojot gospodar?” se zaprashal toj.

Nandi mu dozvoli na Shiva da vleze. Parvati izleze od nejzinoto kupatilo i se preplashi od nejziniot soprug. Shiva se smeeshe koga vide kako negovoto prisustvo ja voznemiri, no na Parvati ne i beshe do shegi.
“Site moi slugi se pred se’ slugi na Shiva,|” si pomisli taa. “Potreben mi e nekoj koj ke mi bide poslushen samo mene.”

Sama vo kukata naredniot den, Parvati sozdade neshto shto bi i bilo verno samo nea. Koristejki masla i kremovi od povrshinata na nejzinoto telo taa izgradi kip na mlado momce. Togash, so pomosh na nejzinite bozestveni sili, taa mu dade na kipot zivot, i sozdade sin.
“Stoj na straza i ne ostavaj nikoj da vleze bez moja dozvola,” naredi Parvati.
“Kako shto ke zapovedash,” odgovori momceto.

Shiva se vrati doma no beshe zapren od cudnoto momce.”Kako se osmeluvash da ne me ostavash da vlezam vo sopstveniot dom!,” rece Shiva. No momceto samo povtori deka nikoj ne smee da vleze bez dozvola na negovata majka.

Shiva ne mozeshe da poveruva deka ova momce go sprecuva da vleze vo negovata sopstvena kukja. Toj go isprati Nandi da go ukori momceto.

Nandi povede so sebe mala grupa na Gani, voinite na Shiva, i otide kon kukjata. Koga Nandi se obide da go ottrgne momceto od negovoto mesto momceto go turna na zemja. Nandi se razluti i go napadna so negovite lugje, no momceto se borese so takva sila shto Nandi morashe da se predade.

“Nikojpat ne sum videl takvo neshto,” mu raskaza na Shiva. “nie ne mozevme da go pokorime momceto. Toa beshe premnogu silno i brzo.”

Site Bogovi na Neboto bea slushnale za konfliktot pomegju Shiva i momceto. Bogovite i nivnite voini se sobraa da mu pomognat na Shiva.

Brahma, bogot na sozdavanjeto, se reshi za mirno razvrzuvanje. “Toj e samo momce,” rece toj. “Dozvolete mi da zboruvam so nego.” No koga Brahma se obide da razgovara, momceto go izbrka.

Koga Shiva vide kako momceto se odnesuva kon Brahma mnogu se razluti.
Toj zastana i im se obrati na negovite voini.”Spremete go oruzjeto! Ova momce ne ni dava drug izbor osven borba!”
I taka vojnata prodolzi so toa shto momceto uspeshno ja braneshe kukjata na negovata majka.

Parvati beshe besna.
“Zoshto Shiva?!?” Izvika taa, ”Zoshto gi pravish site ovie raboti namesto da mi pobarash dozvola da vlezesh? Zoshto donese so sebe tolku slavni voini za da se oslobodat od edno malo momce?”

Parvati, so pomosh na silata na svojot gnev, sozdade dve mokni bozici voinki i im naredi da mu pomognat na nejziniot sin.
Bozicite sozdadeni od gnevot na Parvati bea mnogu silni. Upotrebuvajki ja nivnata magija tie go goltnaa oruzjeto na vojnicite. Poveketo od lugjeto izbegaa i samo najsilnite voini i bogovi ostanaa da ja prodolzat bitkata.

Shiva stana ushte pouporen vo namerata da go pobedi momceto. Se obrati kon bogot Vishnu, branitelot na svetot, i mu rece,”Nie morame da deluvame zaedno da go pobedime ova momce. Imam plan.”

I taka, nosen od svojot veren sluga Garuda, Vishnu se spushti od neboto i zapocna zestoko da se bori so momceto.
Koristejki ja taa prilika, Shiva se potkradna zad momceto krevajki go negoviot zlaten troen mec...

Shiva zamavna so negovoto oruzje i ja otsece glavata na momceto.
Neboto se izraduva na pobedata na Shiva, no Parvati beshe razgnevena. Vodite na okeanite pocnaa da vrijat. Planinite pocnaa da se tresat a na Zemjata i Neboto se rasplamtija pozari.

Bogovite ja molea Parvati da go sopre unishtuvanjeto i ja zaprashaa shto mozat da napravat da nadomestat za smrtaa na nejziniot sin.
“Shiva mora da go ozivi mojot sin i da mu se pokloni kako na bog,” odgovori taa.
Shiva se soglasi so uslovot na Parvati.

Bidejki glavata na momceto bese izgubena, Shiva go isprati Nandi i negovite lugje da mu donesat glava od prvoto zivotno shto ke go vidat po pat. Nandi go poslusha svojot gospodar i posle kratko vreme se vrati so glava na prekrasen bel slon.
Shiva beshe zadovolen. Toj ja stavi glavata na teloto na momceto, ja blagoslovi i mu go vrati zivtot na momceto.

Vo cest na negovata hrabrost i smelost, Shiva go narece momceto Ganesha, vodac na Ganite. Shiva im proglasi na Neboto i Zemjata deka Ganesha otsega ke bide poznat kako Gospodarot na Pocetocite, Zashtitnikot na seto ona shto e novo.

1 коментар:

Анонимен рече...

Ганеша или Кумара, кој знае повеќе?


http://www.srichinmoylibrary.com/dance-cosmic-gods/9.html