четврток, септември 15, 2005

od dnevnikot na gradskata ucitelka

Ete, utre pominuva mojata prva rabotna nedela vo nova sredina. Povtorno se sluchi najloshoto...apk predavam, ovoj pat sepak napreduvav. Rabotam vo svojot roden grad i mozham da odam na rabota so tramvaj, a i napreduvav i vo toa shto sega predavam vo najstarata gimnazija vo Wroclaw, shto ne znaci deka e stara i vo polu-raspadnata sostojba, shto znaci deka na sekoe prosecno 15 minuti se obiduvam da ja otvoram vratata od gabinetot kade shto treba da go oddrzam casot. Vtora rabota e toa shto samo ednash nedelno pocnuvam vo 8 spored toa, nema poveke stanuvanje vo 5, si stanuvam vo 8 kako normalen covek i epten toa mi godi. Treto, rabotam na smetka na drzhavata, taka da zarabotkata e priblizna so taa vo Makedonija, shto e mnogu losho, i shto znaci deka ova rabotno mesto ne ostanuva moe edinstveno, i deka pak ke go rabotime od 8 do 18, ama ako, trpime se.

Rabotata mi odi ubavo vo site 6 klasa vo koi predavam so eden isklucok. Zaradi toj isklucok od ponedelnikot do sredata imav glavobolki a denes i utre odam na rabota so mirna glava bidejki gi nema na rasporedot. Isklucokot se vika Ie.

Isklucokot se sostoi od 15 razgaleni ucenici na vozrast od 16 godini koi od samiot pocetok resile da se zaebavaat na cas po angliski. Isklucokot od samiot pocetok ne reagira na nishto i isklucokot e sosema siguren deka vo srednoto obrazovanie toj ima isklucivo prava i nikakvi obvrski. Kon isklucokot nemam nishto licno, sigurno se dobri deca koi imaat losho sfakanje za nekoi raboti, no sepak, izgleda ke treba da se vooruzam i da trgnam na vojna. Se poradi eden proklet isklucok, a mozeshe da bide tolku ubavo, so povremeni grmezi i vrnezi. Se sluci bura.
E sega, vo vakvi momenti mnogu mi e krivo shto ne rabotam vo Mk. Dokolku na primer vo gimnazijata Josip Broz Tito vo Bitola bi imala takov isklucok, fino lepo bi izbrkala dvajca od cas, bi im zakachila neopravdan, bi gi stanala za ocena, bi im stegnala po eden nedovolen, moznostite za torturiranje bi bile beskrajni. Bi stanala strashna, gnasna, odvratna, grda, debela, isfrustrirana profesorka nasiroko i nadolgo ogovarana vo gimnaziskite hodnici, no mene ama ich nemalo da me boli za toa.

A vaka, isklucokot e semoken. I demek, treba da si igram dangerous minds i da si zamishljam deka sum Misel Fajfer. I demek, jas sega treba da mislam, kakvi strategii da upotrebam za kopilinjata da se smiluvaat i na primer da se odnesuvaat barem 10% od ona shto treba da znaci odnesuvanje za vreme na cas. I znaci, toj iskluchok treba mene da mi bide problem vo zhivotot.
Ha! Vojna ili mir. Diktatura ili demokratija. Liberalizmot propagja koga e vo prasanje vospituvanje za mnogu kratko vreme, anarhijata ne e dozvolena a demokratijata ne uspeva. Voveduvanje na smrtna kazna za zhal ne e opcija, ne smeam da mavam so prachki i ne smeam da brkam od chas. Za da stojat vo kjosh sepak se golemi.

I shto da se pravi so takvo zaebano stado? Ili aj, da ne gi tretirame kako ovci, shto da se pravi so takvi mladi nadezhni mladi lugje koi sigurno sakaat da nauchat angliski, no ne znaat toa da go izrazat. Kako da im se pomogne vo nivniot pat kon drzavnata (teshka) matura? Zoshto jas se zamaram so pishuvanje na vakvi postovi?

It’s a tough job, but someone’s got to do it

p.s vo Polska, najteshkata kletva e „da dade gospod da ucish tugji deca.” Me fati.

2 коментари:

Анонимен рече...

de be Ania ,ko ti da ne si imala 16 godini.
Trebalo od pochetok da znaesh shto te cheka:)
zemi nekoj den kalash i pokosi gi site:)))))

Ania рече...

epa imav ama im istece rokot na upotreba i mi dadoa drugi godini:(

vo globala, zivotot na srednoskolcite e mnogu tezok, im lupaat po eden kup za ucenje, niv im vrijat hormonite, site se protiv niv i tie se protiv site...ne e toa lesna rabota

ama od minimalen respekt za profesor (eeeh, ko ne bea 50-tite, nemase da gi imam ovie problemi), stvarno, minimalen, samo kolku da moze na nivnoto gimanzijalsko visocestvo da im se oddrzi nekoj cas nema da im ja padne krunata od nivnata nasukana glava.