среда, март 19, 2003

random post....pocetok na neshto koe shto ne znam dali ke go zavrsham (najverojatno ne)
mal eksperiment, varijacija na tema italo kalvino-kniga koja ja nemam nitu procitano


Tolku e lesno da se sekavash denes. Tolku e lesno da posegnesh na gornata polica i da gi zezmesh tvoite 7 albumi. Te gledam kako vleguvash vo svojata soba, te nabljuduvuvam bidejki treba da napisam za tebe. Ne znam zoshto te odbrav tolkmu tebe. Po se izgleda izborot beshe slucaen. Da bea okolnostite malku poinakvi mozebi sega ke stoev zad nekoj drug prozorec, mozebi ke vleguvav vo nekoj drug podrum. Mozebi navecer ke vleguvav vo tugi snishta....

Ne se sekavam na tebe bidejki ne te poznavam. Ja gledam tvojata kostenliva kosa kako se vee od fenot. Zarem ne znaesh deka taka ja unishtuvash svojata kosa? Zarem ne ti kazal dosega nikoj? A mozebi ednostavno ne ti e ni gajle. Zatoa ke napisam: taa imashe kosa so razdvoeni kraevi, taa beshe premnogu slaba za svojata visina, taa bese premnogu visoka za svojata tezina. Vo sekoj slucaj tvojot fizicki izgled ne mi znaci nishto. Ti si samo slucaen izbor, ne znaesh nitu deka te nabljuduvam. Ti si del od sivata masa, treba da mi bidesh blagodarna shto ke te ovekovecam. 18 casot, veke se istushira i se oblece vo tvojata dolga i siroka koshula. Zabeleshkata e izlishna bidejki na tebe se e dolgo i siroko. Samo ti ne si siroka, samo ti.
Ne, nema celo vreme da te kritikuvam, ke se obidam da ostanam kolku tolku objektiven gledajki na tebe. Sepak, toa nema do kraj da mi uspee, ne mozam da bidam objektiven. Zarem e vozmozno da se bide objektiven. Da ne se zalazuvame, od vreme na vreme ke se obiduvam, no ne ocekuvaj premnogu-samo od vreme na vreme. Vo sekoj slucaj, lesno e da se sekavash denes. Samo tvoite sedum albumi na gornata polica. Mozebi i onaa stara video kaseta koja ne sakash da ja gledash. Znam deka ne ja podnesuvash. Znam i zoshto. A i vo pravo si, i jas ne bi ja podnesuval na tvoeto mesto. Ne bi ja podnesuval duri i ako jas bev na taa kaseta namesto nego.
Moram da zaminam, veke mi se smaci sedenjeto pred tvojot prozorec. Tesno e da se stoi pomegu dva kontejneri. Sigurno i tamu ima mnogu tvoi raboti koishto ne sakash nikoj da gi vidi. Onie nekolku listovi koishto gi iskina i gi isfrli vcera vo golemata gubredziska vreka. Znam i zoshto kupuvash golemi gubredziski vreki, zaradi toa shto te mrzi sekoj den da go frlash gubreto. I onaka kantata za gubre ti e mala, a kontejnerot pod prozorecot. Ne, ne e kulturno da se frla gubre niї prozorec, treba da slezish, da ja zaklucish vratata zad sebe, da ja otvorish pred tebe. Ti treba 20 metri odenje do tvojot prozorec i 20 metra odenje nazad. Koga ke rzmislam podobro, ne znam kako ti uspeva da bidesh tolku slaba. Pa ti voopshto ne se dvizish.

Нема коментари: