понеделник, декември 05, 2005

tema ebago

znaci sega ke bide vaka
Site ke cistat ke metat i ke sureduvaat, ke lepat linkovi, ke se menuvaat so baneri, ke pazat na sekoja tocka i zapirka, ke se gleda sekoj post da gi sodrzi upatstvata za upotreba na anti i anastas, se ke bide po pravilo i propis, sekoj blog ke ima creative commons licenca, ke ne citiraat i pecatat, ke bideme slavni, mbz celo da e svetot da go znae.......
ke gi menuvame templatite sredno ednas mesecot, ke pravat evolucii i revolucii, ke padnat poleka no sigurno makedonski telekomunikacii, mobimak, kosmofon, mtv, zlatno.com i se shto ke ni tekne...(izborot e slucaen) Makedonija ke bide spasena, tuka e MBZ...

Za pomalku od 5 godini ke imame svoja partija a posle toa ke vlezime vo vlada bidejki ke bidime najcitani i najkomentirani, ke imame vlast na informacijata i vlast na mislata, nie ke ja tvorime taa misla. Sekoj kopilj ke procita kaj bukaro kako da smeka zena, sekoj onoj ko ke saka da se kaci na Bistra ke odi na Macedonia climb, sekoj onoj koj saka da stane buntovnik ke odi kaj anti da se educira, za seiri i vesti od svetot na makedonskiot rakomet ke doznavame kaj Moby, kaj moetomaalo ke citame shto ni pravat komsiite a kaj Lala ke ucime skopski slang, kaj Ania ke kenjame deka uporno ne znae za shto saka samata da pisuva, kaj Mijalce ke crpime idei za e-biznis a kaj jovan i vo panta rei...se razbira ke znaeme se za kosarkata poradi nba macedonia i opshto zemeno ke bidime glavni faci, dokaz na toa e deka ke ne ima (i veke ne ima) po site vozmozni vesnici. Veke duri i sme se naviknale na seto toa, sigurno Bukaro onaka, piejki kafe, ne se ni fali, nego bash onaka, kako da veli ne cini denot ladno e u picku mater, veli – abe pak me stavija sajt na denot...

pred nas e svetla idnina. we’ve got the power to blog...samo ne znam shto e posebno vo seto toa...ne znam shto e bitno vo seto toa...dali samoto neshto deka nekoi idei, mislenja, druzenja, formi na izrazuvanje, kakanja, bluenja, stoniranja, vreskanja i stenkanja vo vid na blog go zasluzuvaat ona shto sleduva...

ne znam shto e posebno vo seto toa, ne znam zoshto e celata vreva, site radosni vesti, site prpelkanja i dajdzesti, site lutenja i raduvanja...

ne vi e dovolen blogot sam za sebe
nikogash ne vi bil dovolen
neka vi e so sreka,
MBZ from now to eternity
amen

6 коментари:

Shepard рече...

ања, овој пост ти го почитувам повеќе од било кој друг.

озбилно.

лицемерно, ама вистиното..

Анонимен рече...

1986 година по заслуга бев пратен на зимска математичка школа во Плачковица (гикленд). Таму се запознав со мојата љубов - Синклер Зе-Икс Спектрум со гумена тастатура, приклучок на ТВ, вчитување на програми од касета и цели 48кб. За два месеци имав ист таков дома. Тогаш беше прекрасно да се поседува компјутер - се сеќавам едно попладне од весник прекуцував еден огромен листинг од бејзик програма која по 2 часа работа ми го нацрта јунион џекот... Бев многу повозбуден тогаш отколку денес, кога дознав дека (можеби) ќе бидам копи-пејстиран на обработено дрво (хартија).

Гумената тастатура беше она вистинското за мене... и сеуште е. Но времето си тече, се менува. Денес се е бизнис, дури и јас живеам од тој бизнис. Кога инвеститорите сватија дека има пари во муабетот... Истото се случи потоа и со софтверот, интернетот, блоговите.

Ја разбирам твојата романтичност, но верувам дека и ти знаеш дека мејнстримот гази... А плус има и еден куп нереализирани колумнисти кои конечно помирисаа олово....

Блогот може да биде и да остане тоа што е. Нели блогот е она што ти ќе го направиш...

Darko156 рече...

Мојот коментар

Алекс Букарски рече...

Се ебава главната поента на блоговите, слободата на изразот.

За Јове на пр. ова не менува којзнае шо. Тој ионака си следеше актуелни настани, успешно ја спроведуваше владината политика.. шо значи стално бил меинстрим. (гранд продакшн си бе јооове)

Најоштетени од целава работа би можеле да станеме јас и Офчарот, .аНТИ и др.

Сега се плашам дека неможеме да искакаме пичка ли ви матер на тој и тој, или на нешто, без да не помислиме дали бе тоа нема да излези во некој блогерски билтен?

Но, за среќа се останува само на помислување. Јас лично не прам разлика кога се обраќам на блог или магазин. Тоа ќе го видите во интервјуто за “Форум“ измеѓу мене и Офчарот. (Кажи Влаше?)

П.С. Абе, откатко ќе се излитат блоговите...После ќе станеме ЕУ-активисти... да станеш пропагатор за влез на Македонија во ЕУ со оглед на фактот колку јако се развиваме, никогаш не е доцна :)

The Goddess рече...

A dali ke mozi da si rezerviram edno ministersko mesto? Nesto kako minister za domasni raboti ili pak minister za meguetnicki konflikti... :)

.аНТИ рече...

Промашифте. Немојте да ме разочарувате поданици мои. Вака испаѓа дека сфите сте го фатиле концептот на блогирање ко МИзерашиве. Абе пишувањето блог е јавна работа, ако не можете притисокот на јавноста да го издржите одите да серете по форуми и читајте се меѓу себе. Или бапнете некоја цензура за објавување и цитирање на се што е на блогот (ако некој ја ебе воопшто таа можност. Никому ништо ова не менува (може на коменрцијализираните ко што е гуд бајтс или јован или букаро, пошто имаат гугл адс - алчни копилиња по пари :))
Пак ќе си терам во мајчината сфе што ќе ми падне на памет. Верувам и дека сфите ќе продужите да си какате како што ви се кака.