четврток, август 25, 2005

paradise lost

Idila. Sekoe utro te razbuduva kanal 77 pushten do daske i zvuk na pila. Sekoe rano utro, potenciram. Posle izvesno vreme sviknuvash i stanuvash imun na tie zvuci za konecno sekoe utro da pocne da te razbuduva sonceto, no samo negovata toplina, t.e zeshtina. Posle toa stanuvash, se tushirash i apsolutno nema nacin da se snajdesh so 40te stepeni pod senka koi shto sleduvaat.
Summer in the city. Istoto beshe vo Wroclaw, samo shto se raboteshe za temperatura za edno dobri 5-6 stepeni ponisko, no, ovde vo igra vleguva vlaga (Wroclaw e vtor vo Evropa grad po Venecija so ostrovi i mostovi), do posledno napolnet tramvaj i nemanje na senki na postojka. Begstvo nema nitu od ednoto nitu od drugoto. I obete se podednakvo nepodnoslivi.
Zoshto gnjavam so camce muabeti za vremeto...ami, kako voved za toa kako Ania padna vo dupka. Bidejki bash poradi begstvoto od utrata na „4 juli” Ania se sokri vo bunker. (4 juli vo ovoj slucaj e ulica a ne data)
Dupkata e dlaboka metar i siroka metar. Se naogja do eden kamp vo Asamati kade shto jas se resiv da prenokevam otkako ja vidov plazata vo Pretor, so cel, naredniot den povtorno da ja posetam. Denta se pominuva so 10 turski, nekoe neskafe, nekolku sopski i nekoi kvazi mp3ki...popladneto se pominuva vo Pretor gledajki zajdisonce i piejki mikroskopski Skopski...vecerta se jade skara a vo 2 casot nautro koga civiliziraniot svet tone vo son regenirajki gi svoite od sonce umoreni koski Ania fino lepo odi na nokna prosetka i po nepolni dva cekora pagja v dupka.
Bidejki samiot proces na paganje bese dovolno strasen Ania nema osnova da sfati deka neshto ja boli i deka ne moze da odi. Duri da se svesti shto se sluci nekoja dobra dusha ja krena i ja vnese vo kampot. Koga Ania se seti deka padna v dupka i deka ja boli se seti i deka ne moze da zastane na noze i deka istovremeno ne e osigurana. Za sreka nejzinite krici bea zagluseni od nejziniot spasitel i taka se ushte vo shok sostojba Ania zaspiva za naredniot den da se razbudi vo utrini rani bidejki imase kosmar deka nekoj so bor masina i ja para polovinata.
Razbuduvajki se sfati deka iako kosmarot pomina polovinata se ushte i e vo beskrajno bolna sostojba. Levata noga mrda, desnata ne. Bidejki imase gledano E.R i Klinika Svarcvald se obide da mrda so prsitite od dvete noze, uspeh. Posle toa se obide da stani. Kraj na uspesite.
„Se paraliziraaaaaaaaaaav, ne mozam da stanaaaaaaaaaaaam, umiraaaaaaaaaaaaaaaaam.” – i tolku od mirniot son na preostanatite ziteli na kampot.
Desnata dlanka, onaa koja shto me spasi, rascepena i se ushte krvava. Levoto koleno, ona koe shto isto taka me spasi, rascepeno i se ushte krvavo, no se dvizi. Desnoto koleno, polovinata se do ramoto, ukoceno, nema krvavi znaci, nema duri nitu prokleta dzumka....boli do beskraj.

Sleduva 4 dnevno ofkanje, babini devetini (obloga so stolcen kromid....daznt work) i nemoznost za samostojno varenje na kafe...

„alo Ana mi treba?”
„Jas sum edvaj srignav da go krenam telefonot.”
„Epa aj vecer ke odime vamu i tamu so toj i ovaj.”
„Abe ne mozam.”
„Oti?”
„Epa ne mozam da odam, me boli cela desna strana.”
„E aman sho te boli tolku.”
„ne ti kazuvam ke mi se smeesh.”
.......
.......
„Padnav v dupka...”
„buahahahahahhahaahahaa.....”
„Bitch!”

Нема коментари: