сабота, ноември 15, 2003

znaci pokraj patot

Da se zivee na dve mesta znaci sekogash neshto da ti nedostiga.
Da mora da se izbere edno od tie dve mesta za ziveenje vodi kon definitiven raskin.
No sepak, kako utesenie, zarem da se zivee, ne znaci celo vreme da se izbira pomegu banalni i ne tolku banalni raboti?
Cista retorika, trosenje na redovi vo donesuvanje na veke odamna doneseni zaklucoci. Zemam vo predvid deka ova shto go pishuvam veke saka da ja otvori sferata na mojata intima. I dobro e toa shto po edni pati mozam da se kontroliram. Se trudam, i se poveke i poveke mi uspeva. Zatoa vo ovoj moment se sokrivam zad eftini filozofiranja.
Pak si go kazuvam svoeto ne kazuvajki nishto. A mora li sekogas da se kazuva neshto?Zarem mora da bidam svoj najstrog cenzor?

Zivotot isto taka se sostoi od postavuvanje na prasanja. (to continue this shit)
Se sostoi isto taka od formuliranje na problemi i od nivno resavanje. Shto inaku? Zarem ne e sekoj den nareden problem? (Ovde, pod problem ne podrazbiram neshto shto treba da mi preci vo zivotot. Mislam poveke za moznost za razvoj, za dodavanje na poveke boi, za stilisticki eksperimenti. Pishuvam za apsoluten eklektizam, vistinsko vinozito koe voopshto ne mora da se pojavuva iskluclivo posle dozd)

Za kraj, mozam da napisam deka dobro e toa shto zivotot e niza na raskrsnici (iako cesto se gubi patot, iako semaforite navecer gi isklucuvaat) Ova moze da bide sfateno kako pokoruvanje ili kako radosen zaklucok. Koga izbiram da se inaetam za neshto, tohash, najverojatno smetam deka neshtoto vredi. Iako ponekogash, ama samo ponekogash,zadovolstvoto posle postignatata cel doagja posle izgovorenoto/napisanotot/pomislenoto "e ne vi velev?"

(rogonja, rogonja ej)

Vo sprotivno, sekogas mozesh tivko da se povleces i da te fati inaet pri izbor na novo neshto. Demek, da se vratish na pretposlednata raskrsnica i demek, da prodolzish onamu kade shto skoro i si zastanal.


Samo edno e vazno.
Treba da bide oznacen dobro patot za nazad. So znaci, koi si siguren deka sekogash ke mozesh da gi protolkuvas.
Ete, samo tolku.

site zagradi se namerni
i se proizvod na mrza za rasiruvanje na tezata



(napisano vo avgust, 2003)

Нема коментари: