понеделник, ноември 10, 2003

no more FU's

I go gledav toj film. Nekoi mi velea deka e tapa, nekoi bea fascinirani - jas ke se pridruzam ko vtorata grupa. Baska uslovite za gledanje na film i raspolozenieto me bea skroz pogodeni, a dokolku seto toa e ispolneto, smetam, deka filmot, koj i da e, ima pogolema sansa da ti se dopadne.

Se raboti za Monty(Edward Norton), amerikanec so irsko poteklo, koj malce odpoveke ja preteral i ima ushte 25 casa pred da odi vo zatvor. Filmot gi prikazuva tie negovi 25 casovni podgotovki i dilemi za toa na kogo da mu go ostavi kuceto i da go pomine toj posleden den so onie shto mu se najmili: dvajca life-long prijateli, devojka mu i tate.

Na najavnata spica se pojavuva imeto Spike Lee. Ne go poznavam mnogu covekot, iako znam deka za mnogumina e guru, posle ova mislam deka znam zoshto.

Monty e covek shto go prokockal bedno amerikanskiot son. Vo eden moment stanuva svesen za toa i se obiduva da ja najde krivicata. Se razbira potragata ja pocnuva od okolinata, i site mu se krivi :kinezite, japoncite, pakistancite, hindusite, turcite, portorikancite, crncite....site onie koi rabotat na podobruvanje na svojot zivot, koi vo eden moment zaglavuvaat vo edna faza na toj razvoj, i ....ne mrdaat ponatamu.

Spike seto toa go smestuva vo post 11/09-N.Y, kade shto e pogrebana ideata za nepobedlivosta na Amerika. Naoga nacin da mu go spushti na site. Na gordiot amerikanec ignorant, na bedniot emigrant koj smeta deka moze da dobie neshto za nishto, na onie koi go pretvoraat svojot privaten zivot vo pari, na lesnite mladi devojki.....sekoj ima svoja tajna.

25th Hour, e nekonvencionalen who-dun-it film, kade glavniot junak treba da se sooci so svoite greski, treba da pomine niz pekol za da bide povtorno cist, treba da se nauci da priznava i prostuva, i saka....pred se da saka.

Нема коментари: