вторник, април 22, 2003

Pred poshtata (koja raboti 24 casa na den- moe najomileno mesto za cekanje, mozebi zaradi toa shto mozesh da cekash nekogo i vnatre za da ne zamrznesh) sedi eden covek-pojava za koj sakam da vi raskazam. Ne se sekavam kako se vika i zatoa ke si go krstam Pan Jacek.

Pan Jacek e invalid. Se dvizi na elektricna kolicka I sekogash sedi zaedno so negovoto kuce. Ima moshne dolg raboten staz no toj ne e prosjak. Pan Jacek zarabotuva teshko za svojot zivot. Iako ima poteshkotii so izgovaranje na bilo koj zbor, ne moїe da odi, nitu pak da gi dvizi normalno racete, Pan Jacek e mnogu aktiven slikar i crtac. Osven toa Pan Jacek znae i da veze prekrasni buketi na belo platno. Za negovite umetnicki dela dobiva inspiracija od mnogu neshta shto ne opkruzuvaat i na tie neshta toj gleda na svoj volsheben nacin. Procueni se negovite crtezi na Miki Maus i Paja Patak, no i naslikanite vo akvarel kuki so ogradi, 2 drva i sonce, nekade namesto sonce 2 oblaci, a ushte nekade zaedno so oblacite naslikal i dozd.(ima i crtezi so jabolka i banani, i nacrtani so flamasteri vinozita, i ostrov so palma)

Mozam da kazam deka posle nekolkute izlozbi shto sum gi videla vo zivotot imam dve omileni: sklupturite na Wladyslaw Hasiorinspiriani od logorite na smrtta i delata na Pan Jacek. (mala lekcija na polski, pan=gospodin)

Nikogash nema da go zaboravam migot koga prv pat go vidov Pan Jacek. Toa beshe ushte pred da pocnam da studiram ovde. Pred edno 7-8 godini. Sigurno sum bila dojdena na kratko i najverojatno otidov da go posetam wroclawskiot ploshtad, iako najverojatno ne bilo nedela.

Se vozev vo prepoln tramvaj, a vnatre beshe mnogu glasno. Ne beshe glasno zaradi toa shto bea glasni lugeto, tuku zaradi toa shto odnapred (jas bev nazad) se slushaa bozikni pesni, a beshe mesec avgust. Tie pesni malku me razneznija bidejki se potsetiv na bozik-mojot omilen praznik. I togash slegovme na istata postojka, jas i Pan Jacek. Go vidov kako se dvizi na svojata motorizirana kolicka od koja shto odeknuvashe taa tolku neprikladna za toa vreme muzika. Imashe poteshkotii da premine na drugata strana na ulicata. Za malce ke go izgazeshe kola, vozacot izleze i pocna da go pcue. Pan Jacek ocigledno mnogu se isplashi i pocna da zboruva neshto mnogu mnogu glasno. Vozacot i jas ne go razbravme, Pan Jacek ja premina ulicata i prodolzi da vozi na kaj rinek, razgovarajki sam so sebe, a boziknite pesni odeknuvaa niї celata ulica.

Ne znam kako da objasnam zoshto toa mi ostana vo sekavanje. Ne znam da raskazam dali toa shto go vidov se odnesuva na mnogu drugi raboti vo zivotot. Toa beshe samo obicen den, vidov eden neobicen covek, a i site tie pesni srede avgust...

Sega Pan Jacek najcesto slusha radio Wroclaw.

Navistina ne znam toa da go objasnam.


Нема коментари: