вторник, ноември 22, 2005

I spy with my BIG RED EYE

Stanav sabajle i odam da se vidam na ogledalo. Pred mene go vidov Tajson. Desnoto oko poteceno, crveno i mozam da go otvoram samo so upotreba na sila, ama nezno.a boli...site dzvezdi i galaktiki... Resiv da ne odam na rabota za da ne gi zaplasuvam decata. Se javuvam, baram neplaten. Ne mi davaat, ucitelite nemale pravo na neplaten (svashta), ko taka nema shto, od bolest koja shto znam da ja izlecam sama moram da ja lecam so asistent kojshto pomalce od mene gi poznava moite oci.
I sega shto sleduva, koga nekoj e bolen toa znaci deka odi na lekar i se leci, neli?
e ne e taka ovde. Ovde ili se odi na brza pomosh ili se registrirash bukvalno pola godina unazad za da se pregledash. Odam na registracija i im velam- videte me ja kakva sum, plasi se od mene...a tie mene ladnokrvno – nema mesto do 31 januari, mozis da platis privatno i da probas da se butnesh preku red. Plakam privatno i sakam da se butnam preku red, ama ne mi uspeva....Pred mene imam cela armija na babi koi imaat brojcinja a se registrirale 15, 16 avgust. I, mind you, ne se naogjam vo klinika na poznat doktor od st. Petersburg ili pred Sv. vid, se naogjam vo obicna ambulanta kakvi shto ovde ima edno 100 i site se isti.
rezultat – cekanje od 7.30 am do 2 pm i na kraj nekoj se smiluval i me pushti ( za smetka na toa shto brojot tri zakasna i se pojavi vo 12, ama morav da gi cekam broj 15, 16 i 17) Nekade kaj 11 casot me fati kriza, i pocnav da baram milost...pustete me o semokni babi videte kako me boli okoto, BU!
Odgovor – slusaj devojko, jas se registrirav vo avgust a ti kuti i pushi sega!
Davam svecen pionerski zbor deka poveke nema da otstapuvam mesto vo tramvaj, objavuvam generation war!
Lekarkata koga me vide odma dade prognoza deka ke oslepam i deka mozam ushte od sega da naucam breil, potoa mi napisa lekovi za okolu 20 evra i me pushti da si odam posle 10 minuti ne davajki mi opravdanie (mi trebalo danocen broj od rabotnoto mesto bre!)
Posle tri dena okoto mi e vo segledacka sostojba i e snezno belo, samo shto nemam vreme da odam kaj lekarkata i da i ispeam danocen broj. Sledstveno, se ushte nemam bolovanje.
O zlatna Makedonija, imalo i polosho od tebe. O zlatna Indijo, majko na narodite, zemjo bez guzvi po ambulanti, primi me vo svoite pregratki.

3 коментари:

Бобан рече...

se nadevam podobro si sega

Анонимен рече...

ne:) nema koj da me tepa, zaspav so kontaktni leki

Анонимен рече...

au.tolku se slozeni tamu rabotite?
sea me predomisluvash..mi smenuvasah picture za evropa...