петок, јули 09, 2004

писмо од загрижен граѓанин

А ете што прочитав и во Риалиту Маседониа. Повеќе од половина македонци едвај завршуваат основно училиште.
Мене ми е многу тешко да поверувам во ваков податок, и сметам дека во текстот нема доволен број на докази за истата појава. Кога ќе прочитам некоја ваква вест веднаш се сеќавам на некои дискусии на Багра и во реалниот свет, каде што многу пати еден на друг се докажувало дека македонскиот систем на образование е супер, дека знаењето што македонските ученици го добиваат во македонските училишта е огромно, и мојот омилен дел, македонците во странство завршуваат две години во една, општо земено, ние македонците сме најпаметни, најубави, избран библиски народ и така натаму...
(да не испадне дека само против Полска зборувам)
Ете, баш заради тие аргументи кои ги слушам мошне често ми е многу тешко да поверувам во ваков податок којшто мене директно ме погодува како македонец и бивш ученик во оваа земја. Повторно ќе да се работи за некакви си заговори да м.е.м.Стално така ни прават, стално! стално!
те малолетничка проституција, те младите се дрогирале, ај сето тоа можев да го пребродам ама вака...неписмени...а колку само убава книга е Волшебното Самарче а да не зборуваме пак за Шеќерна Приказна и Зоки Поки.

нема смисла вакви работи да читам

И во овој миг, јас загрижениот граѓанин на Р. М, на привремена неработа во странство, го дигам носот во облаци и гласно велам - АМАНТЕ РОДИТЕЛИ, ПРАЌАЈТЕ ГИ ДЕЦАТА ВО ПРВО ОДДЕЛЕНИЕ!!!! ајде да организираме акција- Цела Македонија им чита на децата. На пример, со закон да се гарантира дека бабите мораат да раскажуваат приказни пред спиење, или пак ако се нема на располагање баба, бидејќи родителите по дифолт не знаат да раскажуваат приказни, тогаш законски да се наложи читање на една од горенаведените книги. Кој нема да чита плаќа казна, на пример, го исклучуваат од кабловска, и нема гледање Пинк еден месец.

А ете и зошто не верувам дека пола народ ни е неписмен.
Па да му се сневиди, штом е така, тогаш како сите ние гледаме јужноамерикански серии. И тоа преводот го читаме и на латиница и на нашата прекрасна кирилица со која што прв пат пишувам на овој блог (конечно успеав да ја инсталирам).

Они мене....

6 коментари:

Анонимен рече...

Како ти прифаќаш коментари од читатели, машала. :)

Петар

Dexter рече...

Е така бе малу на килирица! :)
Поздрав!

moby рече...

Јас сум Селман Минтас од С. Пагаруша внук сум на покојни оџа Асан исто од с. Пагаруша и гљедам од книга арапска и пишувам амајљије за болни од ограк кој се оградисани иљи главоболки ако се испитани од љекар да постоет све исправно а има болки тоа може да се изљечи иљи од очи урочени може и маљи деца урочени иљи плаче многу нема сон не спие било што за деца, потоа за возрасни машки иљи женски кој се застарени не можат да се женат иљи мажат, значи врзана им е среќата, за момче иљи девојче за да се сакат за ако се врзани не можат да имаат односи со партнерката нарочито младоженци. од маѓиа ако болуват, иљи маж и жена не поминуваат се карат немат помин, иљи раставени кој се можат да се земат, може и за болни од падавица има 7 врсти од тој болес одат на љекар им викат дека нервозни се и ги праќат во нервно и тоа може да се љекува и ред други работи. може и за стока ако се урочени и тоа се пишува


:))))
ova e od on.net.mk i e prilog kon temata

moby рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.
moby рече...

sorry...dupli postovi ..vrska padni-stani shto da se pravi...
--------------------------------------------------------------
Imame 4 % nepismeni ,a drugoto e igra na brojki ,ama pak kako zakluchok deka ima mnogu samo so osnovno,so nedovrsheno osnovno,ili bez nikakvo obrazovanie

E patriotskiot del od mene kje reche deka lavovski del od brojkata se albanci(posebno zeni) ,romi mnogu,turci

znachi nie ne sme krivi:))))(a pak ima i mnogu makedonci)

Dexter рече...

Ања ај стај го мојот линк кај тебе на сајт...
Линк: www.blog4fun.blogspot.com!
Ја твојот го имам ставено.