вторник, јуни 29, 2004

EU za pocetnici

Sega momentalno gledam edna debata na televizija.
Se raboti za toa dali vo preambulata na ustavot na EU e fino toa shto ne e spomnato hristijanstvoto ili ne.
Kako i po obicaj (redovno ja sledam emisijava) lugeto koi se pokaneti da diskutiraat vo debatata se podeleni na gjoa poljaci i gjoa nepoljaci. Poljacite vo ovoj moment se obiduvaat da ja narecat EU isusofobicna dodeka pak edna od najpoznatite polski feministki Kinga Dunin tvrdi deka vo preambulata prema toa kako taa razbrala nema nitu eden red kojshto hristijanstvoto go diskriminira samo po sebe.
Jas vo ovoj moment se cudam kako mo?e takva beznacajna recenica kojashto se obiduva da ne diskriminira nitu edna religija i se obiduva da bide od srzta na svoite redovi politicki-korektna da predizvika tolkava bura vo ovaa drzava.
Poljacite dlaboko vo sebe veruvaat deka se izbran narod. Imaat misija da ja evangeliziraat cela EU. Taa nejasna recenica vo preambulata za niv pretstavuva napad vrz nivnoto nacionalno jas.
Se cudam i kako sekojdnevno poljacite se sekiraat samo za raboti od toj tip, odnosno neshta, koi ne gi dopiraat neposredno tuku se del od nivniot nalozen naroden identitet.
Toa od prilika odi vaka: da se bide poljak e isto kako da se bide katolik
Koga ne si katolik ti avtomatski ne si dobar poljak
Ova mo?e da se prosiri na sledniot nacin: da se bide dobar poljak i katolik znaci da se odi barem ednas nedelno vo crkva, da se nema seks pred brak i da se bide protiv aborcija
Osven toa dobriot poljak treba da bide protiv legalizacija na eutanazija, lesni drogi, brak na homoseksualci. Od prilika za ova se raboti, cim ovie uslovi gi ispolnuvas znaci deka si super poljak
Koga se raboti za megunarodni odnosi dobriot poljak ne gi simpatizira rusite i ukraincite i se plasi deka Germanija koga i da e ke ja kupi Polska. Sega, koga Polska e del od EU toa mo?e da nastapi vo sekoj moment. Dobriot poljak e na shtrek. Dobriot poljak e zaljuben vo Amerika, sonuva za toa da bide nareden zitel na Chicago i umira od strav da ne ima vo Warszawa napad organiziran od Al. Kaeda. Se razbira, dobriot poljak se plasi da pominuva ni? Srbija koga odi za Grcija i imaat apstrakten strav od pravoslavni popovi.
A ete pred malku i slusnav eden dobar poljak vo akcija: raskaza kako toj vo vremeto na komunizmot vodel nekoja ekskurzija so mladi deca nis Gdansk i vo nekoja si crkva bilo napisano: ?klekni pred da se pricestish?. Nekoja devojka (dobriot poljak podvlekuva deka se raboti za devojka od provincija) se obidela da prasa shto e toa pricestuvanje.
Dobriot poljak ja narekuva devojkata azijatka
Tvrdi deka onoj koj ne znae shto e toa pricest ne e evropeec tuku azijat

Epa yebiga, mora da imame prembula vo koja shto ke se branime da ne ne narekuvaat azijati.
Sega bas se gleda kaj lezel zajakot. Preambula rulez!!!

Da ne dojde do nesakani posledici. Jas sum 50% poljak- od onie loshite
Se boram za polosha Polska!
 Posted by Hello

2 коментари:

Анонимен рече...

Jebiga,skoro sekoj papa e poljak...mene sega mi tekna,jas pa vikam do mene problemot.Vo sekoj slucaj fala ti mnogu za informaciive,i izvini sto upadjam vaka se brzam....

Анонимен рече...

sekoj narod ima dovolno kriticna masa vo sebe da razviva razno razni oblici na debilizam, za zal.

'Jas sum 50% poljak ...'

jas pa se mislev deka si 100% devojka
skraja da e :-)