понеделник, септември 29, 2003

od eden log

Vcera na irc prislushkuvav eden muabet i tamu imashe edna teza so koja shto se soglasuvam ushte od pocetokot na moeto blogiranje.
Tezata glaseshe vaka: blogovite se dosadni i samo blogerite citaat blogovi.
Vo kontekstot nema da navleguvam, me zaintrigira samo taa recenica i mislam deka bi bilo dobro da jas kako bloger si kazam shto mislam za taa "tazna" vistina.

Pred se, smetam deka na blogiranjeto ne mu e potrebno kako takvo opravdanie. Posebno ne sega, koga gi ima tolku mnogu. Nema da navleguvam vo toa dali e dobro da gi ima tolku mnogu. Poveketo,kako na primer mojot, ne se voopshto posetuvani i poznati, no toa ne prechi i ponatamu na nastanuvaat.

Blogot kako takov e mnogu povolen vo odnos na eden poseben nacin na prenesuvanje na ona shto saka da se pretstavi na web prostorot - cesto menuvanje na sodrzinata/formata na stranata, moznost za komunikacija so posetitelite i pred se : neiscrpno pole za chkrtanje (za mene).

Andy Warhol rekol ednash deka vo ovie vreminja sekoj ke gi dobie (zasluzeno ili ne ) svoite 15 minuti slava. Moze da se dodade deka so samoto toa poimot slava go menuva svoeto znacenje i treba da se izmisli nekoj nov zbor pred da dojde do zabunata shto ja predviduvam. Blogot za nekoi pretstavuva tokmu takov (ocajnicki ili ne) obid za ostvaruvanje na svoite stremezi za da se bide zabelezan po neshto. Koga ke pomislam podobro, ona "nekoi" moze da se zameni i vo "site"

Spored Rebecca Blood prvite blogovi pretstavuvale meshavina na linkovi, komentari, licni mislenja i esei. Posle edno 5-6 godini situacijata ne se menuva. Blogot e istoto toa i mnogu poveke.

(prodolzuva oti me mrzi da pishuvam ponatamu)

Нема коментари: