сабота, август 27, 2005

Happy Bzzday dear Krishna


zoshto Krishna e cool? epa vaka:

Koga bil mal bil mnogu palav. Koga porasnal isto taka bil mnogu palav. Stanal, ete da recime, Don Juan na Indiskiot subkontinentJ Imas desetici iljadi devojki no na srce si ja nosel Radha.
Se rodi na 26 (ili nas 27 ) avgust. Lani, bese roden na pocetokot na septemvri, no najverojatno toa indiskite astrolozi podobro go pratat od mene. Denes (ili vcera) mu e rodenden. Vo mojata vtora tatkovina ima po toj povod praznik i decata ne odat na ucilishte. (vo Indija decata momentalno nemaat raspust, a i ucat sekoja sabota) Momentalno nasekade ima povorki so mali deca so bojosani sini lica i zlatno-plasticni kruni i site odat vo hram da ja nisat kolebkata na bebeto Krishna. Ima mnogu dobri slatki za jadenje...

Sepak, Krishna ne bil obicno dete i nikako ne bil tuku takov bekrija...vo negovoto CV stoi deka e osma reinkarnacija na Vishnu
Znaci, koga bil mal Krishna beshe na gospod beljata;) Majka mu ne mozela da mu go najde krajot. Mnogu bil meraklija po blagi raboti i mnogu cesto potkradnuval sladok puter (ghee). Eden den baral puter shto baral, i videl deka treba da se kaci gore da go zeme. Se kacil na ramenata na negovite drugarcinja za da go zeme i op....ete ja majka mu...
Ela vamu Krishna, shto imas ti jadeno?
Nishto mamo....(ammo)
Kako nishto, aj otvori ustata da vidam...
taka Krishna ja otvoril ustata i majka mu dzirka vnatre i shto ke vidi...Cel univerzum vo ustata na malo dete.

Zoshto Krishna e tolku super?
Toj e olicetvorenie na mladosta, hrabrosta, spontanosta, iskrenosta, strasta i umetnosta. Vo sushtina lesno e da go zasakash...Toj e eden od najpopularnite indiski bogovi, i site ste slusnale za nego...a negovi sledbenici imame i vo Skopje

четврток, август 25, 2005

paradise regained



ili shto slusha ania na sabajle....

paradise lost

Idila. Sekoe utro te razbuduva kanal 77 pushten do daske i zvuk na pila. Sekoe rano utro, potenciram. Posle izvesno vreme sviknuvash i stanuvash imun na tie zvuci za konecno sekoe utro da pocne da te razbuduva sonceto, no samo negovata toplina, t.e zeshtina. Posle toa stanuvash, se tushirash i apsolutno nema nacin da se snajdesh so 40te stepeni pod senka koi shto sleduvaat.
Summer in the city. Istoto beshe vo Wroclaw, samo shto se raboteshe za temperatura za edno dobri 5-6 stepeni ponisko, no, ovde vo igra vleguva vlaga (Wroclaw e vtor vo Evropa grad po Venecija so ostrovi i mostovi), do posledno napolnet tramvaj i nemanje na senki na postojka. Begstvo nema nitu od ednoto nitu od drugoto. I obete se podednakvo nepodnoslivi.
Zoshto gnjavam so camce muabeti za vremeto...ami, kako voved za toa kako Ania padna vo dupka. Bidejki bash poradi begstvoto od utrata na „4 juli” Ania se sokri vo bunker. (4 juli vo ovoj slucaj e ulica a ne data)
Dupkata e dlaboka metar i siroka metar. Se naogja do eden kamp vo Asamati kade shto jas se resiv da prenokevam otkako ja vidov plazata vo Pretor, so cel, naredniot den povtorno da ja posetam. Denta se pominuva so 10 turski, nekoe neskafe, nekolku sopski i nekoi kvazi mp3ki...popladneto se pominuva vo Pretor gledajki zajdisonce i piejki mikroskopski Skopski...vecerta se jade skara a vo 2 casot nautro koga civiliziraniot svet tone vo son regenirajki gi svoite od sonce umoreni koski Ania fino lepo odi na nokna prosetka i po nepolni dva cekora pagja v dupka.
Bidejki samiot proces na paganje bese dovolno strasen Ania nema osnova da sfati deka neshto ja boli i deka ne moze da odi. Duri da se svesti shto se sluci nekoja dobra dusha ja krena i ja vnese vo kampot. Koga Ania se seti deka padna v dupka i deka ja boli se seti i deka ne moze da zastane na noze i deka istovremeno ne e osigurana. Za sreka nejzinite krici bea zagluseni od nejziniot spasitel i taka se ushte vo shok sostojba Ania zaspiva za naredniot den da se razbudi vo utrini rani bidejki imase kosmar deka nekoj so bor masina i ja para polovinata.
Razbuduvajki se sfati deka iako kosmarot pomina polovinata se ushte i e vo beskrajno bolna sostojba. Levata noga mrda, desnata ne. Bidejki imase gledano E.R i Klinika Svarcvald se obide da mrda so prsitite od dvete noze, uspeh. Posle toa se obide da stani. Kraj na uspesite.
„Se paraliziraaaaaaaaaaav, ne mozam da stanaaaaaaaaaaaam, umiraaaaaaaaaaaaaaaaam.” – i tolku od mirniot son na preostanatite ziteli na kampot.
Desnata dlanka, onaa koja shto me spasi, rascepena i se ushte krvava. Levoto koleno, ona koe shto isto taka me spasi, rascepeno i se ushte krvavo, no se dvizi. Desnoto koleno, polovinata se do ramoto, ukoceno, nema krvavi znaci, nema duri nitu prokleta dzumka....boli do beskraj.

Sleduva 4 dnevno ofkanje, babini devetini (obloga so stolcen kromid....daznt work) i nemoznost za samostojno varenje na kafe...

„alo Ana mi treba?”
„Jas sum edvaj srignav da go krenam telefonot.”
„Epa aj vecer ke odime vamu i tamu so toj i ovaj.”
„Abe ne mozam.”
„Oti?”
„Epa ne mozam da odam, me boli cela desna strana.”
„E aman sho te boli tolku.”
„ne ti kazuvam ke mi se smeesh.”
.......
.......
„Padnav v dupka...”
„buahahahahahhahaahahaa.....”
„Bitch!”

вторник, август 23, 2005

Me in the house on the haunted valley

Znaci jas, kako shto e gore napisano, vo momentot na pisuvanjeto na ovoj post se naogjam in the middle of nowhere. Ne cuva edno kuce. Kuceto se vika Egon i e mnogu strasen volk. Golem, debel, strasen no, toa e edno od retkite kucinja na ovoj svet od koe shto ne se plasam. Egon me gleda nekolku pati godishno no gi slusha site moi zapovedi i pokraj nego se custvuvam mokno. I vikam glasno – plashi se od mene!
Toa, sepak, ne ni pomogna vcera vecer. Prvo, delikventite so koi shto ja delam kukata in the midl of nouverot otidoa na benziska da kupat materijal za citanje. Vo meguvreme jas ostanav sama i vo meguvreme isto taka padna nokj. Posle pusenje na polovina paketa cigari pocnav da se plasam. Za sreka pocna da dzvonat redovno telefoni (te majki, te tatkovci, te KONECNO pokana za razgovor za rabota), no, po izvesno vreme telefonite se prekinaa. Dojde devet casot.
Kaj brat mi na mobilen svrtiv vkupno 5 pati od koi shto poslednite 3 pati se vkluci govornata poshta i jas normalno vo toj moment si napraviv film deka gi imaat ubieno vo pobliskata suma. Posle 5 minuti dojdoa i jas sfativ deka mnogu gledam filmovi no, za zal, nivnoto doagjanje ne stavi kraj na mojata paranoja. Se sluci ushte polosho, se zarazi i brat mi.
Posle toa igravme beljot nadvor i sekoj vozmozen zvuk od okolnite polinja predizvikuvashe predinfarktna sostojba kaj mene. Konecno, pocnavme da kruzime okolu kukjata vooruzeni so Egon, sekira i noz. I posle dobri nekolku sati paranoicenje se predadovme, otidovme na spienje vo 3 sabajle i ja preziveavme nokta. Sleduva ushte edna nokj, ovoj pat ke bidam hrabra a utre ke se vrakam so prviot avtobus. (btw, za da najdam avtobus treba da pominam dolini i planini)
Denes Egon dobro se najade i jas nema da gledam horor filmovi pred spienje.
Ako mi se sluci neshto, smrk.....si znaete....

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

среда, август 17, 2005

abre koja osnova? ami kritika?


Normalno se pisuva togash koga ke te pogodi nekoj maler ili pak koga ti e uzasno dosadno ili pak koga ti e maka da pravish bilo shto drugo. Raka na srce, za mene, za cudo na nekoi lugje, pisuvanjeto bilo sekogash ubav nacin za korisno ili nekorisno ispolzuvanje na slobodnoto mi vreme. Znaci covekot moze slobodnoto vreme da go iskoristi za mnogu raboti. Toa moze da bide edna rabota na koja shto ke i bide nasoceno celo vozmozno slobodnovremensko vnimanie shto kaj mene se cini nevozmozno ili pak, moze da bide all-in-one. Znaci vo momentot na pisuvanjeto moze istovremeno da se gleda televizija (t.e slusha), surfa na internet, pie i jade, zboruva na telefon itn...toa moze da vlijae ili pak da ne vlijae na kvalitetot na pisuvanjeto. Sepak, smetam deka ako veke covek pisuva blog....kvalitetot na postovite i ne e nekoj biten faktor. Mene blogot mi e za toa da ne mu se sekiram na kvalitetot. Mojot blog e moja ckrtanica. Voopshto ne me zagrizuva toa shto dobivam nekogash mailovi so recenici kako na primer „bitolska smizla shto nema videno podaleku od sirok sokak”, ili pak „treba da izvadish dve tretini od slikite na sajtot, nemash ni gram talent za fotografija.”, ili kako eden od dolnite komentari od tipot „shkica be...drn drn...bitola...drn drn...moronka...” (me mrzi da otvoram pa da pastam...ama vo globala taka ja interpretirav porakata}

Dobrodojdovte vo mojata tetratka. Ova e tetratka. Se pisuva, crta, lepi slikicki od zivotinsko carstvo. Moderni vreminja bre...obicnite tetratki ne mi se interesni pa si napraviv virtualna, sekogash e so mene, mnogu si ja ljubamJ Da sakav da stanam pisatel ke pustav rakopisi po izdavacki kukji. Da sakav da se zanimavam so nekakva si fotografija sigurno ke se tresev nad sekoja slika shto bi ja objavuvala, bi gi lupala na nekoi drugi sajtovi (ete, kako neispolnet fotograf amater so ambicii da bide otkrien i da ima izlozba nekojpat vo zivotot pa makar i posmrttno). Da sakav da sakav.... shteta shto ne mozam da peam na blogot i toa bi go pravela, mnogu ljubam da peam. Si snimivme so bratuced mi pred nekoja nedela I unplugged.

E sega, dali jas si postavuvam kriteriumi?
Edinstveniot kriterium shto si go postaviv e deka nema da postiram za nitu edna licnost shto licno ja poznavam a da ne znae za toa i da nemam dobieno dozvola. Toj e eden od moite osnovni kriteriumi vo web prostorot. Za mene edinstveno pravilo na toj prostor kade shto znam deka sekoj moze da procita ili vidi shto na nego sum ostavila e da ja pocituvam privatnosta na drugite lugje i koga veke neshto kritikuvam, da ne kritikuvam covek, tuku tekst ili slika...t.e ona shto sum go procitala ili videla. Toa e za mene edinstvena osnova za kritika, sekoja druga e izlishna i „moronska.” (imase edna takva kriticka shkola...koj studira knizevnost znae)

Kade bev dosega?
Madzermaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalo.....dvorce, domakinsko, senka, muabet i sopska. I taka cel mesec, najmal broj na izleguvanja na red-carpet-sirok-sokak zonata vo mojata nightlife kariera. Idealen nacin da se pomine letoto. Pa duri i tetratkata ne mi nedostigashe ama bash ich. Edinstveno problem bese toa deka mi nedostigase elektricniot cajnik i deka sekojdnevno morav da gi vezbam ramenata so pumpata za voda za da ja navadam loznicata. Ama vredi, senkata e nezamenliva.

Vo meguvreme mi go isklucile telefonot :-( ne plakash eden mesec i otide...the best of EU