петок, септември 02, 2005

smrtta na irc

by irina dienezhkina

Si sedam pred kompjuter. Slusam cukanje. Slusam glasno – „cuk-cuk!” Koj e sega vo dva nautro? Cudno... Prodolzuvam da sedam. I naednash vratata tivko se otvora i vleguva neshto vo carsav. I so kosa. (taa za na niva)

-Koj si ti? – prasuvam celiot nervozen.
-Smrtta- tivko odgovara. Po se izgleda glupavo i e.
-Sh-sh-shto baras?

Stoi, se nisha na ednata pa na drugata strana. Si igra so kosata.

-Taka- veli- bev vo blizina, pa si rekov da naminam...a oti? Da si odam?
-Ne- ovojpat i odgovaram sigurno - kako taka? Raskomoti se. Ke se napiesh caj?

A taa kutrata, gi krena ramencatata. Se srami, no sepak poleka poleka, sedna na rabot od stolicata. Odam da napravam caj. Voda da svaram. Sheker da turam. Sekerot ti e batka osnova...

Se vrakam vo sobata, a Smrtta sedi pred kompjuter i cuka na tastaturata. Poleka. Odma se gleda deka nema mnogu iskustvo so internet.

-Shto pravis?- ja prasuvam.
-Ircam...-odgovara celata zadovolna.

Abre sho bilo, aj nema gajle. Neka irca. Ne ke i branam. Ne sum vlav.J

Sednav odstrana, gledam na monitorot. Smrtta irca so nick Nasty. Pisuva nekoi gluposti. Zdr.Zdr. asl, psl, Nizi redici smeshkovci. Skonta odma kako odat rabotite.

Posle go ispivme cajot. Duri i biskviti sum ja pocastil. Ne ke i zalam. Na smrtta li da i zalam? Neka si kasne. I taka...Go ispivme cajot pa pocna da se sprema za beganje.

-Jas ke si odam- veli- me ceka rabota. Znaesh kako e.
-Sigurno- klimam so glavata – rabota si e rabota. Poveli drug pat.
-Sekako!

Mi se nasmevnuva. Izgleda i sum simpaticen. Dobar decko sum. Me sakat lugeto.
Si otide. Jas sednav pak da ircam. Sigurno me cekaat. Vleguvam, nema nikoj. Znaci, ne bash prazno, neshto ima tamu. Ama nekako se gleda deka se e staro. Nema novi poraki na kanalot. Posledniot tekst – „ajde bre peeri, kenjajte sega da ve vidam?.” Nekoja si Nasty. Poznat mi e nickot od nekade....a, nejse. Aj sega da proveram posta.

Irena Dieniezkina – 22 godini, svojata prva kniga so raskazi „Daj mi” (orginalen naslov –Give me! A song for lovers) ja izdade na vozrast od 20 godini, kako student na novinarstvo vo Jekaterinburg. Knigata e nominirana za Nacjonalnij Bestseller 2002. (Bukaro, knigata da si ja najdes i da si ja procitash)

p.s Irina stana slavna a otkako gi objavi nejzinite raskazi na internet:)

Нема коментари: