среда, јуни 29, 2005

шкица, рилоад на кирилица (немам ворд мора рилоудови)

(напомена: сe читa, пee или рецитира истo kako штo сe пишува, брзo)

Од пред некое време заклучи дека околу неа се се промени наеднаш.
Се уште живееше таму каде што живееше отсекогаш. Се уште пушеше исти цигари и пиеше исто пиво. Се уште ги имаше истите пријатели и се движеше на истите места. Сп други зборови, нештата што го определуваа нејзиниот живот - чевлите кои ги носеше, луѓето со кои се среќаваше и местата каде што се движеше - сето тоа преостануваше исто. Сепак, нешто имаше во нејзиниот живот и еден ден таа стана од кревет и заклучи дека се се превртило однаопаку, деке не може да се препознае себеси и другите, и дека, по ѓаволите, има заборавено која е, од каде доаѓа и каде се стреми.

Со други зборови - не знаеше да даде одговор на основните животни прашања.

Занеше дека понеделник ќе оди на работа, го препознаваше лицето и презимето на својата лична карта, знаеше дека наредната недела треба да оди на летовање во една егзотична земјка и по тој повод веќе неколку недели со боцка со секакви видови на вакцини. Знаеше дека е слободна, дека е сингл и дека, на пример, наредниот септември ке започне со постдипломски студии кои како и по обичај не ја интересирааа, но кои ќе и дадат додатен поен во ЦВ-ата кои што понатаму ќе ги праќа, иако има работа. знаеше дека киријата за овој месец е платена, маиловите се одговорени, на радио се уште одат во етер сите најомилени емисии. Понатаму не сакаше да вклучува кабловска телевизија ограничувајќи се на користење на ТВ за гледање на ДВД. Во нејзиниот несесер имаше нови шминки, купени од последната плата. Не заработубаше многу, но неа, како на сингл, сосема и беа доволни тие пари кои што ете, и овозможуваат со штедење од времетраење од една година на десет проценти од неа да замине на летовање во егзотична земја.






A vo egzoticnata zemja ke zamine so nejzinata prijatelka tolku slicna na nea. Ke se vrati od nea sosema bela bidejki, kako i po obicaj ke koristi krem za soncanje so najvisok mozen faktor i, kako i po obicaj, shtom se vrati, ke ima lugje koi shto nema da i poveruvaat deka na odmor bila bash vo taa egzoticna zemja, bidejki ke se vrati i pobleda otkolku shto trgnala. Vremeto na letovanje ke go pominuva sedejki na plaza pod cador i piejki sekakvi vidovi na long-drinkovi. Namerno ja odbra taa egzoticna zemja kade shto ke moze da si dozvoli na zadovoluvanje na nejzinite hedonisticki potrebi od tipot na pienje na longdrinkovi i jadenje na kalamari i kokteli od krabovi. Prethodno ke se obide da napravi i sama eden takov koktel od krab spored receptot na edna emisija vodena od francuzin koj go govori nejziniot jazik mnogu smeshno i mnogu sexy istovremeno. Se razbira, od koktelot nema da ispadne nishto i zatoa so netrpenie ke ceka na toa letno utro koga ke poraca takov koktel a okolu nea ke ima bambusi i palmi.

I shto i shto i shto se sluci so nejziniot zivot? Zoshto ne moze da si gi prepoznae svoite misli, ne moze da gi pocustvuva svoite gradi koi dolgo ke se obiduva da gi zatvori vo korsetot kojshto vcera go kupi od edna prodavnica koja e mnogu skapa vo nejzinata zemja, no na zapad, na primer, kako shto slusna pred izvesno vreme od edna nejzina prijatelka-gastarbajterka, tie prodavnici spagjaat vo najeftinite. I shto i shto i shto se sluci.

Eden den stana od krevetot i sfati deka se’ okolu nea naednash se promeni. I shto i shto i shto. Proletta veke odamna dojde i si pomina, vcera spiela predolgo bidejki se vrati doma prekasno i ispi premnogu. Vo posledno vreme, a i nekoe vreme pred toa, se shto pravese beshe predolgo i prekasno i prebavno i prebrzo i preradosno i prebolno istovremeno.

Se prasuva dali zivee normalen zivot. Dali gi pominuva granicite na skromnosta i pristojnosta? Dali bi mozela da se zapise kako prosecen zitel na planetata zemja? Kako prosecen gragjanin koj glasa na cetiri godini za nova vlada i za nov pretsedatel , za takov gragjanin kojshto kupuva dnevni vesnici i eden nedelnik i gleda vesti na televizija nekolku pati nedelno i za takov kojshto gi znae site novi izdanija na knigi i gore-dolu prati shto se slucuva po teatrite na nejziniot grad i redovno kupuva ploci od edna online prodavnica.

I shto vo toj premnogu sekakov naednash zivot naednash prestana da i se dopagja i prestana da prepoznava i prestana da dostignuva da registrira se so nekoe od nejzinite setila. I duri pred nekoe vreme si kupi i kola na kredit, i ke go plaka toj kredit vo narednite pet godini, i sega veke ja registrira i osigura, i veke ima i malce vezbano da vozi i sega zasega ne napravila nikakva soobrakajna nezgoda i nema kazneni poeni od policija, i vo glavno, koga izleguva navecer se vraka so taksi i nikogash ne pie koga vozi i ne vozi koga pie, i koga na primer taksistot se obiduva da i glumi deka nema kusur taa znae kako da isforsira od nego sepak toj kusur da go dobie, i vo sekoj slucaj sekojpat e spremna koga ke bega doma so taksi deka treba da ima sitni pari, a ako nema togash sekojpat pameti da odi prethodno vo prodavnica i da kupi cigari ili bilo shto drugo kolku za da ima pari za taksi i sekojpat prethodno prasuva kolku pari ke ja koshta i gleda da odi do bankomat za da zeme pari ako na primer se potrosila bidejki se resila da jade sushi i bidejki znae deka toa sushi ne i se dopagja ama veke ako nejzinite drugarki tolku mnogu sakaat da jadat sushi togash ke se posveti eden den i ke go jade toa sushi i posle toa ke pie pivo, i ke pushi cigari i ke se vrati doma so taksi.

I shto i shto tolku mnogu se promeni vo nejziniot zivot naednash shto taa se seti deka ednash, pred tocno osum godini sedeshe pod edno drvo vo eden park daleku od tuka. Sedeshe so edna nejzina priatelka koja shto poveke ne i e prijatelka bidejki si fati decko i poveke ne sakase da se sretnuva so niv, i voopshto resi poveke da ne odi na istite mesta kako niv, pocna da nosi stikli i da stava rozova senka za oci, i opshto zemeno se promeni na polosho. Ama pred seto toa da se sluci, taa sedese pod edno golemo drvo vo eden park vo eden grad vo edno popladne i pusea cigari od edna paketa i imaa shesnaeset godini.

I shto i shto i shto sega ako se seti bash na toa drvo so debela senka i na toa popladne i shto ako se seti koga nishto posebno vo toa popladne ne se sluci i nishto ne moze da izdvoi za nego shto bi go opisala kako neobicno i volshebno i vredno za zapametuvanje. Bese prolet, bea izbegani od cas i bea nosele po 20 denari vo dzebot koi ne bea dovolno za da pijat kafe pa bea resile da sedat pod drvoto i da pusat naizmenicno cigari i grickaat slamki.

Na primer sega taa mozi da pushi davidoff ako saka ama na kraj pamet nema da i padne da cacka so slamka pomegju zabite. A i togash se ushte site zabi i bea zdravi a sega ima dve plombi ednata gore a drugata dolu na sprotivnata strana i vtoriot pat sakase da stavi inekcija i stavi ama ne uspea i pak ja bolese, samo shto plati poskapo.

Mislam ona, bez mnogu filozofiranje, se opisuvase samata sebesi kako dete na srekata bidejki se i uspevase, bez da se trudi mnogu, imase sreka togas koga trebase da ja ima i iako nikogash ne pobedi na loto bidejki nikogash i ne igrala igri na sreka, sepak smetase deka okolu nea letka nekakov si glupav angel cuvar. Angelica, mozebi. Ne odeshe vo crkva ama redovno se moleshe i na primer, se moleshe koga bese 11 septemvri, godishnica na smrtta na brat I, ponekogash I moshne cesto tivko I brzo navecer, pred da zaspie. I smetase deka bog ja saka, i koga gresese, i koga ne veruvase vo nego, i koga imase slucaen seks, i koga pozeluvase neshto shto e tugjo.

I ednash imase 16 godini a sega gi imase 25, neceli 25.

I sedea pod edno drvo vo edno popladne pod edna senka, I pod toa drvo imase dovolno treva za da ne se izvalkaat so zemja, I taka sedea pod toa drvo I voopshto ne mislea na idninata, voopshto ne mislea deka ponedelnik ke odat na rabota I deka vtornik ke odat na razgovor za nova rabota I deka vo narednata nedela ke jadat kokteli od krabovi a okolu niv ke ima palmi I bambusi.

A ne deka ne deka toa bese mnogu losho na toa da se misli. Toa e normalno za mislenje. Toa go socinuva zivotot na covekot, oblekata koja se nosi, muzikata koja se slusa i lugjeto koi se sretnuvaat.

A brat i i pocina mnogu porano, imase samo 6 godini i mnogu ja nervirase pred da se razboli i da si zamine zasekogash i taa bese 8 godini postara od nego, i toa se sluci ne mnogu vreme pred taa da lezi na treva pod senkata na toa drvo so drugarka i koja shto poveke ne i e drugarka. Veke dolgo vreme ne i e drugarka.


и се немаат видено долго време, а и да се видат ќе немаат што да си кажат. И да се види со брат и ќе нема што да му каже, бидејќи тоа беше многу одамна а веќе толку долго време ги нема видено.

A brat i koga ziveese vo gradinka recitirase stihotvorba za edna peperutka koja bila ubavica i letala i letala i vo glavno vo toa se sostoel nejziniot zivot. I ziveela bez muzika, bez mesta i bez lugje, i sigurno nemala angel cuvar.

I se seti na toa deka sedese pod drvo, grickase slamki i deka doma imase mnogu igracki. I se seti i shto ako i shto ako se seti, taa se ushte ke zamine na letovanje vo egzoticna zemja, a na primer komsiite penzioneri shto ziveat nad nea nikogash nema da zaminat vo egzoticna zemja. A sekoj den sedat pod senka, popladne i pretpladne, i sekojden razgovaraat za toa kolku koshta denes na pazar zelkata, i sedele otsekogash, duri i pred da gi zapoznae sigurno sedele...

Наредната вечер, пред од состојба на пијаност да премине во сосотојба на мамурлук во наредниот ден, си пееше приспивна песна за еден славеј кој слетува во своето гнездо и заспива гален од ветерот.


На едно дрво
.

13 коментари:

Анонимен рече...

ANIA,ko kje pishish za VISAGE i se okolu nego jas si se osekjam privilegiran poshto sum od bt!a drugite sho go chitaat ova ne se pa i ne go dozivuvaat na nachin na koj sho jas go dozivuvam:))
ne znam..bukaro e od bt..ama i da gi ima malku se..ili ne?
kako i da e!
lele samo kolku sakame da se navrakjame na minatoto nie bikchinjata:)

Ania рече...

ama znaes shto, ova ovde gornoto i nema nekoja osobena vrska so visage a plus ne e voopshto avtobiografsko:) ama...vo pravo si...shto ima tamu novo? ushte e tapa? ke treba da pominam za nekoja nedela

Анонимен рече...

aaa nema:)) imaaaa..i sekogash imalo...ne e avtobiografsko??!! ne be:))
xa!sekogash sum gi chital po tri pati vakvite postovi!
tapa e.za zal.ama nie i pokraj se sekogash sme ja sakale bitolata a?
:)
znam deka kje dojdish tuka.
mozi i kje te zapoznaam nekogash:)
baj

Анонимен рече...

najdobar post na blogov ever.Ania nema vekje shto da dokazuva.se e jasno:)

ivo рече...

aj na comments...:)
otkako me pomesti so postov tvrdi deka nema nisto avtobiogravsko,he dobra finta.....se na se izgleda premnogu uverlivo i realno....detalite,slikite...nalikuva na virgine suicides(so razlicno scenario)2,3 pati go spoma filmot ne znam dali do ucitelkata stignala knigata,inaku nit soundtrackot e dobar nit filot e dobar....pozdrav i mislam deka tuka ima barem 30% vistina:)

ivo рече...

filot=fiMot;)

Анонимен рече...

I na nikoj ne vi teknuva da i kazeet deka Visage seuste go ima najeftinoto kafe :)

Ania рече...

ej enya super da si pominish (ej, skoro imenjacki sme:) ama za zal jas za toa vreme ke bidam vo makedonija taka da sakam voopshto da se vidam so site ama me mrzi da idam do skopje taka da koj saka anofisal blogers parti odime vo visage:))))))))

Marija M рече...

алал да ти е девојко.
закон.
одамна неман прочитано нешто вака добро.
а многу читам.
аниа рулс.

Анонимен рече...

xaxaa:))
portparol??
xaxaaaaaaa....

Анонимен рече...

Уште еден ретард од Битола, добро бе колку ве има? Ај што е целиот текст ужасно досаден и моронски, па и моронката не знае како се пишува скица. :) Шкица бе...

Анонимен рече...

Абе батка тоа отров како само ти стои... па ти навистина си бил отруен... ц..ц..ц... жалосно, навистина...

Анонимен рече...

Hi, nice to see your blog but i can't read this language ;) BTW I am bangalore citizen working in dubai as a graphic designer.

Have a nice day.