вторник, јуни 15, 2004

worse case scenario

Jas stvarno ne mozam da zamislam kako izgleda Indija.Kolku sto poveke citam za nea tolku pomalku mozam da zamislam kako e tamu. Si pravam razlicni scenarija vo glavata iako posle sekoe si vetuvam deka toa mi e posledno. Na neroden Petko kapa ne se kroi. Nikako. Toa nosi nesreka. Ete, sega pocnuvam da izmisluvam kolku gramaticki greski sum mozela da napravam zboruvajki so Delhi vo 5 saatot denes sabajle.
Toa sto ne mozam da se setam na nitu edna od niv ne znaci deka gi nemalo.
Mozebi trebase da im dadam do znaewe deka stanav od spienje. Ne mi se veruva deka bile svesni za toa deka vo ova vreme jas ne vozam riksa tuku spijam i uste dolgo vreme nemam namera da se otkazam od son.

Edno od mozni scenarija; Ne sum bila nikogas vo Sutka ama mozam da si zamislam deka vo Delhi e kako na Bairo vo Bitola. Tamu ima slams kolku sto ti dusa saka, i kartonski kolibi koi stojat pokraj kuki na 5 sprata so trkala na vrata i bilijard masa vo dvor a na masata kokoska.
(kulturen sok. vo Polska pred nekoja godina, ne se velelo Bilijard tuku Bilard...sta ces, priroda)
Imav eden drugar porano i toj svirese (i se uste sviri ) na bas gitara. Imav poveke drugari koi svirea dali na bas gitara dali na kontrabas vo mandolinski orkestar. cudna rabota so toa basovite.
E i toj drugar mi, svirese bas gitara so koj sto ke se najdese po pat i kako ljubitel na rokenrol i bluz se nasol da sviri so bendot na Elvis.
E sega ne znam dali bitolcani koi mozebi go citaat ova znaat koj e Elvis. Ako ne znaat a i tie od drugite sela da doznaat ke objasnam.
Elvis e bitolsko-bairska reinkarnacija na ELVIS vistinskiot. Se razlikuvaat samo po boja na koza, obem na kolkovi i visina na SVIJOK so J. Imeno, bitolsko-bairskiot Elvis ima Svijok ili ju ken kol it in bitolski KREMCE na minimum 20 cm. A moze da si dozvoli na toa da kupuva lak za kosa oti tatko mu e vo Germanija I da, toj ima kuka na dva sprata, i bilijard vo dvor i da znaete samo KAKOOOOOOV SISTEEEEM, t.e Hi-Fi. Pa pa pa pa pa pa pa
I taka eden den jas so drugarka mi zaedno so drugar mi so bas gitarata se iskacivme vo aper Bairo na proba kaj Elvis i negoviot bend.
Gladni za seir, razbira se.

Ke kazam samo tolku. Elvis i negovite houmis se ubedlivo najdobrite muzikanti vo gradot. Toa bese najdobra svirka na koja sto sum bila vo zivotot. Pred se, zaradi seirot i site raboti koi gi raskazav doma vo Bitola proper, i pokraj samiot fakt sto od tamu edvaj se vrativ ziva i zdrava.
Kaj Elvis bese ok.
Ama koga resivme troa porano od drugite da odime doma, posle nekolku partii bilijard i dolgo brkanje na kokoski i misirki....se pojavija DI ADERS.
Se sekavam samo deka ocite im svetkaa vo mrakot.
Na Bairo razbira se nema ulicni svetilki, sokacite se strmni i polni so tela i glasovi. Okolu nas trckaat deca, nasekade se slusha vo najmala raka "shc mala" a vo posmela verzija ne se osmeluvam da ka`am oti me vospitaa doma da ne povtoruvam takvi izrazi (avtocenzura dva na moj blog)
E sega, jas Delhi si go zamisluvam bas taka. Plus majmuni, banani, slonovi i komarci.(nidls tu sej, sveti kravi) I vo Bitola ima komarci ama zamisluvam deka gi ima vo najmala raka uste deset pati po tolku.
A koga veke zboruvame za Prespa togas samo pet pati. Prespa rulez.
Bev pred nekoj den vo Zoloska i tamu vidov Bengalski tigar i Indiski Vol.
I ete sega, nemam poveke strav.



1 коментар:

Анонимен рече...

Zdravo. Bash me zanima, ko to zhivi u mom gradu i pricha makedonski:) Ako zhelish da se upoznamo, ostavljam kontakt: filjip77@tlen.pl, gg: 2367496.
Pozdrav Filip