среда, април 30, 2003

Jas sum pijana. Sekogash sum pijana vo maj. Dobro de, znam deka maj pocnuva od utre...ama za mene, cela prolet e maj. (juni ne go obozavam-sesija) si pronaogam pricini da go prodolzam patot za doma, da skrshnuvam vo podalecnata ulica, da pominam pokraj kolku shto mozi poveke parkovi. Vdera pominuvav pokraj edna mnogu dolga i visoka zgrada. Od ednata strana se gradeshe naredna a od stranata kade shto odev imashe mnogu mnogu mnogu rascvetani drva. I samo si odev so podignat nos :))))) i se ispijaniv. Dobro e shto ne sum alergicna na polen, bidejki ova shto go napraviv vcera ke rezultirashe vo samoubistvo....
I sega ne znam shto da izmislam da izlezam od doma, dali imam neshto za sreduvanje (ne), ne treba nishto da si kupam, friziderot e denes poln (retkost), knigite gi vrativ vo biblioteka.
mozebi ke izmislam neshto....

понеделник, април 28, 2003

mal utrinski post... koj nishto osobeno so sebe ne nosi

Retko mi se slucuva da stanam od sabajle. Denes stanav bidejki taka se programirav (gjoa morav), inaku namestiv 2 budilnici- na fiksen i mobilen. Toj na fiksen ne zadvoni a mobilniot vo meguvreme mu se potrosile bateriite. Najposle ispadna deka dzabe sum stanala bidejki ona shto trebashe da go pravam sega ne se ispolni. Ostanav izvisena. Se obiduvam od toa da poglednam od drug aspekt. Kao zgrapci go denot. Shteta samo shto tie slikicki vo vest nasloveni kako "zgrapci go denot" ne se upateni i kon mene kao potencijalen zgrapcuvac.....i taka moram da si baram dodatni izvori na inspiracija. Pocuvam obicno, nezdravo: bez pojadok, ne deka ne jadam pojadok tuku zaradi toa shto nemam leb, a me mrzi da odam da si kupam. Preskoknuvam pojadok, barem za sega. Hit me:)
Pocnuvam so toa shto gi vrakam na mesto 10 ucebnici po angliski od koi nabrzina iskombinirav cas od 45 minuti i nekolkute nacrtani satcinja (minatata nedela ucevme polni casovi, sega sakav da vovedam quarteri i halfovi)
Se obiduvam da pushtam cd so ritmovi od bliskiot i dalecen Istok, dobro e vo prvite 5 minuti. Posle toa Cd-to pocnuva nepodnoslivo da skoka.
Na masata veke e postaveno kafe i pepeljara. Veke dodadov nekolku knigi, i go vkluciv wordot.

Ke se obidam da bidam malce konstruktivna ova utro, for the sake of zgrapci go denot ako ne za neshto drugo.....
a inaku koj rece zgrapci go denot? od kaj beshe toa bash po poteklo?



denes sosema slucajno naletav na toa od kade doaga mislata "carpe diem", ili pak na angliski "seize the day"
Ako ve interesira pobarajte
ovde ;)

петок, април 25, 2003

The best bridge between despair and hope is a good night's sleep.
--Anonymous

Problems always look smaller after a warm meal and a good night's sleep.
--Anonymous

a so ovie dva qutoa si posakuvam samata sebesi dobra nok...otidov jas:)
If you have built castles in the air, your work need not be lost. That is where they should be. Now put the foundation under them.
--Henry David Thoreau

Why did I want to win? because I didn't want to lose!
--Max Schmelling

si najdov edna strana so quotoj

вторник, април 22, 2003

kaj hasior stoi greshen link, treba da bide ovoj: e bash ovoj!
************************
Pred poshtata (koja raboti 24 casa na den- moe najomileno mesto za cekanje, mozebi zaradi toa shto mozesh da cekash nekogo i vnatre za da ne zamrznesh) sedi eden covek-pojava za koj sakam da vi raskazam. Ne se sekavam kako se vika i zatoa ke si go krstam Pan Jacek.

Pan Jacek e invalid. Se dvizi na elektricna kolicka I sekogash sedi zaedno so negovoto kuce. Ima moshne dolg raboten staz no toj ne e prosjak. Pan Jacek zarabotuva teshko za svojot zivot. Iako ima poteshkotii so izgovaranje na bilo koj zbor, ne moїe da odi, nitu pak da gi dvizi normalno racete, Pan Jacek e mnogu aktiven slikar i crtac. Osven toa Pan Jacek znae i da veze prekrasni buketi na belo platno. Za negovite umetnicki dela dobiva inspiracija od mnogu neshta shto ne opkruzuvaat i na tie neshta toj gleda na svoj volsheben nacin. Procueni se negovite crtezi na Miki Maus i Paja Patak, no i naslikanite vo akvarel kuki so ogradi, 2 drva i sonce, nekade namesto sonce 2 oblaci, a ushte nekade zaedno so oblacite naslikal i dozd.(ima i crtezi so jabolka i banani, i nacrtani so flamasteri vinozita, i ostrov so palma)

Mozam da kazam deka posle nekolkute izlozbi shto sum gi videla vo zivotot imam dve omileni: sklupturite na Wladyslaw Hasiorinspiriani od logorite na smrtta i delata na Pan Jacek. (mala lekcija na polski, pan=gospodin)

Nikogash nema da go zaboravam migot koga prv pat go vidov Pan Jacek. Toa beshe ushte pred da pocnam da studiram ovde. Pred edno 7-8 godini. Sigurno sum bila dojdena na kratko i najverojatno otidov da go posetam wroclawskiot ploshtad, iako najverojatno ne bilo nedela.

Se vozev vo prepoln tramvaj, a vnatre beshe mnogu glasno. Ne beshe glasno zaradi toa shto bea glasni lugeto, tuku zaradi toa shto odnapred (jas bev nazad) se slushaa bozikni pesni, a beshe mesec avgust. Tie pesni malku me razneznija bidejki se potsetiv na bozik-mojot omilen praznik. I togash slegovme na istata postojka, jas i Pan Jacek. Go vidov kako se dvizi na svojata motorizirana kolicka od koja shto odeknuvashe taa tolku neprikladna za toa vreme muzika. Imashe poteshkotii da premine na drugata strana na ulicata. Za malce ke go izgazeshe kola, vozacot izleze i pocna da go pcue. Pan Jacek ocigledno mnogu se isplashi i pocna da zboruva neshto mnogu mnogu glasno. Vozacot i jas ne go razbravme, Pan Jacek ja premina ulicata i prodolzi da vozi na kaj rinek, razgovarajki sam so sebe, a boziknite pesni odeknuvaa niї celata ulica.

Ne znam kako da objasnam zoshto toa mi ostana vo sekavanje. Ne znam da raskazam dali toa shto go vidov se odnesuva na mnogu drugi raboti vo zivotot. Toa beshe samo obicen den, vidov eden neobicen covek, a i site tie pesni srede avgust...

Sega Pan Jacek najcesto slusha radio Wroclaw.

Navistina ne znam toa da go objasnam.


среда, април 16, 2003

sleduva nedela pominata vo relacija kompjuter-krevet-kujna-kiosk po cigari-kujna-kompjuter-krevet (bilioteka, kafana, kafana, biblioteka... a da ne zaboravime i edna cela niza na tramvai i po nekoj avtobus....i redovno kupuvani vozni bileti razbira se)
i eden malecok post bidejki od vreme na vreme e potreben.
i tolku.

вторник, април 08, 2003

Dali toa denes izgrea sonce?
Dali toa denes se potseti deka sme 8 APRIL GOD-DAMN-IT!
aloooooo! slushash? 8 april sme.....proveri go kalendarot-8 april, prolet. Prolet=sonce, sonce=toplo, toplo=cvekinja, peperutki, dushko dolgoushko se tushira
KAPIRASH??????
IF WINTER COMES CAN SPRING BE FAR BEHIND-Shelley
if spring comes can it still be far behind. DA! definitivno

ova e protest
sakam prolet
vo momentot koga go pishuvam ova sonceto se krie (go pocudiv).
ova e javen protest protiv studeno vreme.......zarem ushte ne se nasiti? zarem ne ti e smaceno? ili i ti protestirash? ili i tebe ne ti se site ovci(oblaci) na broj

ke zavrsham so pesna:
proletnite snegovi eve gi doagaat so niv i cvekinjata prestanuvaat da cutaaaaaaat!-bugs bunny

i so ushte edna:
oblacite i neboto se more nemirno lalalalalalalalalaala -foltin

сабота, април 05, 2003

Vreme e za promeni, vreme e za naredni promeni. Dojde proletta (ne vo Wroclaw ama kalendarski pristigna) i vreme e za proshetki po parkovi, za poeftinuvanje na cenata na domatite, za stedenje za leten odmor, za baranje tema za diplomska, za promena na mrzlivosta tolku opravdana vo tekot na zimata. Vreme e za novi neshta!
Samo ne od ovoj vikend. Vikendot pocnuva doma, zavrshuva doma. Vo tekot na toj vikend 2 utra na 1 stepen celziusov pominati vo cekanje na tramvaj. Vo tekot na vikendot petok navecer se sekavam deka imam kaseta od Ennio Moricone i ja pushtam, i mislam deka naskoro ke ja isklucam.....
Samo ne od ovoj vikend. Zasega se odi popoleka. Site planovi koi gi imav ne se ispolnija, se uporno se odlozuva, pocnaa porano da gi cistat ulicite ili veke stanalo kasno i podobro e da si legnam?
Samo ne od ovoj vikend, promenite se sokrile nekade daleku. Custvuvam deka se priblizuvaat no moeto shesto setilo ne e dotolku razvieno za da go naseti nivniot pravec. Od druga strana pak vo Polska nema gledaci na kafe :)

Definitivno ne od ovoj vikend. Poln e so prasanja, poln e so nesigurnosti, poln so cudna no plitka tishina.
pred bura ili ne - ne bi mozela da kazam.

Mi se potroshi nostalgijata (tolku inspirativna vo tivki vikendi), nemam nikakva konkretna zelba, mrazam da cekam tramvai....mrazam tisina. Vo mojata soba sekogash ima muzika. (pretpocituvam da ne bide prekinuvana so reklami iako ponekogash toa e nevozmozno ;)

Promeni (ova ne e plateno od vmro, i ne e inspirirano od vmro)

Telefonot sekogash mi se isklucuva vo 24h, sekogash tocno, sekogash na vreme, ne znam zoshto.

Dobro utro, nemojte da gledate vesti, izlezete nadvor i gledajte poveke zajdisonca.




среда, април 02, 2003

uuuuuuuuuuuh
za malce ke mi otideshe templatot vo nepovrat....
mi olesna mnooooooooooooogu
nemate pojma kolku mnogu
sea jes da pred 2 sati sedev eden sat i popravav nekoi raboti koi otidoa vo nepovrat ama uuuuuuuuh......neshto se zacuvalo, odnosno 90 procenti se zacuvalo
I BELIEVE IN MIRACLES!
eden golem post odnosno podobro receno eden golem PAST!
tups tups tups

WEAK BECOME HEROES

by the streets

Turn left up the street
nothing but grey concrete and dead beats
grab something to eat
Maccy Ds or KFC, only one choice in this city
dumb voice in my pity
now let's get to the nitty gritty
tune reminds me of my first e
like unique, still sixteen and feeling horny
point to the sky, feel free
see the people all legal
smiles front and behind of me
swim in the deep blue sea
corn fields sway lazily
all smiles, all easy
where're you from?
what's you on and what's your story
mesmerising tones, rising pianos
this is my zone, stop cloning
pick paper, scissors or stone
'cos me and you are the same
I've known you my whole life, I don't know your name
m'name's European Bob, sorted
anyway, gonna have a dance now see ya later
pleased to meet ya
likewise, a pleasure

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

the night slowly fades and goes slow motion
all the comotion becomes flowing emotions
same piano loops over
arms wave, eyes roll back and eyes fall open
seeing's off focus
chat to this bloke in the toilets
dizzy new heights, blinded by the lights
these people are for life
it's back to his place at the end of the night
yo
they could settle wars with this
if only they will
imagine the worlds leaders on pills
and imagine the morning after
wars causing disaster
don't talk to me, I don't know ya
for this ain't tomorrow
for now I still love ya
hours fly over
sail round diamonds and pearls
never seen so many fit girls
discover new worlds
look at my watch, can't focus
last two hours I lost
every move fills me with lust
all of life's problems i just shake off
mad little events happen
things map out and a few blue maddens alight the toilets big
beefy bouncers out to reveal us
geezers on e's and first timers
kids on whizz, darlins on Charlie
all come together for this party
all races many faces from places you never heard of
where you from what's your name and what you want
sing to the words
flex to the fat ones
the tribal drums the sun's risin
we all smile
we all sing

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

then the girl in the cafй taps me on the shoulder
I realize five years went by and I'm older
memories smoulder, winter's colder
but that same piano loops over and over and over
the road shines and the rain washes away
the same Chinese takeaway selling shit in a tray
it's dark all round, I walk down
same sights, same sounds
new beats though
solid concrete under my feet
no surprises, no treats
the world stands still as my mind rushes round
the washing up bowl in my crown
my life's been up and down since i walked from that crowd

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

we were just standing there minding our own
we went on and on
we all smile, we all sing
weak become heroes and the stars align
we all smile, we all sing, all sing

our respect for Johnny Walker
Paul Okenfold
Nicky Hollaway
Danny Rampiline
and all the people who gave us these times
and for the government I stick my middle finger up
with regards to the criminal justice bill
for all the heroes I met along the way